تاریخچه هنر رزمی
جنگیدن و دفاع در همه جوامع بشری به اشکال گوناگون وجود داشته است. پیچیدگی تاریخچه هنر رزمی از تنوع شیوههای رزمی در میان اقوام و نژادهای مختلف بشری نشأت میگیرد. این گستردگی ناشی از نیاز محیط، منطقه پیدایش و سطح فرهنگی جوامع است. در برخی کشورها روشهای رزمی مورد بحث به مرور زمان پیشرفت کردهاند و در بعضی دیگر با گذر زمان، شیوههای جنگی نابود شدهاند. غالب فنون مبارزه در اثر نداشتن توانایی و انطباق، تعامل شأن با فرهنگ امروزی و ضعف ساختاری و تعصب حاکم برآن به نسلهای جدید انتقال نیافتهاند. صرفا اساتیدی متفکر و آیندهنگر با اندیشه باز، توانستهاند سبکهای قدیمی را با تغییر و تحول به شکلی مدرن و قابل پذیرش در دنیای امروز عرضه کنند. چنین هنر رزمی که از پس این مهم برآمده و درطول زمان همراه با تحول اجتماع مدرنیزه گردیده و انتقال یافته، تاریخچه هنر رزمی بدیع، منحصر بفرد و ویزه داشته است. بسیاری از شیوههای رزمی جوامع بشری، زمانی که فرهنگ آن سرزمین در فرهنگهای قوی و غالب دیگر هضم گردید از بین رفتند. موسیقی نیز چنین سرنوشتی داشته، که در بحث ما نمیگنجد.
تاریخچه هنر رزمی در آسیا
تاریخچه هنر رزمی در آسیا از فرهنگ سنتی رابطه استاد و شاگردی و تحولات مترقی ناشی از این ارتباط بهره برده است. هنرجویان در سلسله مراتب محکم پیروی از استاد آموزش میبینند. مربی به طور مستقیم چگونگی پیشرفت آنان را زیر نظر قرار داده و مراقبت مینماید که هنرجویان اطاعت کامل از قوانین و روشهای آموزشی را داشته باشند. البته هنرجویان تازه کار درک کاملی از انگیزهی مربی، اهداف متعالی هنر رزمی و… ندارند، چرا که هنوز به شخصیت استاد، آرمانهای اصلی و زیربنایی هنر رزمی پی نبردهاند. اساتید، افراد مبتدی را تشویق به تکرار و تمرین مداوم فنون و کاتاها میکنند و در این مسیر، نقاط ضعف آنان قدم به قدم به سمت بهتر شدن رفع میگردد. در سلسله مراتب درجات رزمی مربی و استاد مثل برادر یا خواهر بزرگتر هنرجو نیست. نقش او بیشتر شبیه به یک دایی یا خاله بزرگتر است که همواره نگران وضعیت جوانترها است. در سبکهایی که به شکل مدرن و امروزی در آمدهاند، هر چند سال یکبار، از هنرجو آزمون بهعمل میآورند تا میزان تسلط او به هنر رزمی مربوطه را محک زده، ارزیابی نموده و تعیین سطح کنند. ولی در بیشتر سبکهای قدیمی چینی آزمون وجود نداشته و هنرجو بایستی به شکلی سنتی، سالها بدون احراز درجه به تمرین و آموزش سخت و طاقت فرسا بپردازند، تا زمانی که استاد نسبت به او احساس رضایت نموده و تجربهاش را قابل قبول بداند. ناگفته آشکار است که چنین روشهای باستانی، با معیارهای دنیای پویای کنونی، همخوانی نداشته و غالبا این دسته از هنرهای رزمی، سبکهایی منسوخ و فراموش شده و در فلسفه سبکهای مدرن روشی ناکار آمد و ضعیف به شمار میآیند. بدون پیشداوری بر اساس آنچه مشهود است، نوگرایی و مدرن شدن در ژاپن و سبکهای مختلف کاراته، بیش از دیگر نقاط خاور دور و آسیا جلب توجه میکند.
تاریخچه هنر رزمی در اروپا
اروپاییان در طول تاریخ، جنگهای خانمان سوزی را پشت سرگذاشتهاند. و اقوامی که در دوران باستان از توانایی رزمی برتری برخوردار بودند، از این مصائب، جان سالم به در بردند. تغییر تکنولوژیک در قرن ۱۹ و ۲۰، برهنر جنگ آوری غربیها تأثیر مثبت و هماهنگی به جای گذارد. شیوههای کهن رزمی، جای خود را به بالگرد و هواپیما دادند و تفنگداران به جای شوالیهها و… پدیدار شدند. هنرهای رزمی تبدیل به ورزشهای مدرنی مانند: شمشیرزنی، پرتاپ نیزه، کمان اندازی و… شدند. بسیاری از متدها و فنون هنرهای رزمی، در طول زمان از بین رفتهاند و تنها از نوشتههای تاریخی به جای مانده از قرون ۱۳ میلادی به بعد میتوان به برخی شیوهها و تکنیکها پی برد. از دست دادن جایگاه اجتماعی، عدم بازنگری و نوگرایی، نبود اساتید مجرب و آموزش ندادن به نسلهای بعد، همگی از دلایل متعدد زوال برخی رشتههای رزمی و در اروپا و تبدیل کامل آنان به ورزشهایی مانند: ژیمناستیک، پرش با اسب، پرتاب دیسک، پرتاب نیزه بوده است. تنها، رشتههای بوکس، ساواته و تا حدی شمشیربازی اصالت کهن خود را به عنوان رشته رزمی حفظ کردهاند.
در دهههای پایانی قرن بیستم، دنیای غرب و کشورهای خارج از منطقه آسیای دور توسط نمایش فیلمهای سینمایی رزمی، به ویژه بروس لی، با هنرهای رزمی آسیایی مانند کاراته و کونگ فو آشنایی پیدا نمودند. ولی از اوایل دهه ۹۰ میلادی، تنوع وسیع و شگرفی از سبکها و شیوههای متنوع هنرهای رزمی پدیدار گردید.
روشهای مبارزه و تکنیکهای فنی که در سبکهای مختلف قابل مقایسهاند، شباهتها و تفاوتهای بنیادین دارند. اهداف روانی و فلسفه نهادی هر هنر رزمی در خلال سالها تمرین و ممارست و تلاش سخت آشکار میشود. بیان آن بینش و حس با واژه و کلام، کاری عبث و بی نتیجه است. در حقیقت مفهوم فطری هر هنری حتی هنرهای رزمی به گونهای لاینفک لمس کردنی و تجربی هستند.
تاریخچه هنر رزمی در جهان
هر هنر رزمی، تاریخی کوتاه یا طولانی از پیدایش مسیر طی شدهاش تا امروز را دارد و به دو بخش تقسیم میشود. تاریخ جدید و تاریخ قدیم.در دوران جدید هر سبکی به راحتی قابل بررسی است. استاد کجا تعلیم دیده؟ چند سال تجربه دارد؟ تا چه حد در هنرهای رزمی سواد و آگاهی دارد؟ آیا محوز دارد؟ فلسفه او از تعلیم هنر رزمی چیست؟ و…
سؤال آخر جوابهای متعددی، بسته به فلسفه مربی، دارد. یک مربی به دنبال پرورش بازیکنان مستعد و توانا برای شرکت در مسابقات و کسب مقام است، استاد دیگری شیوههای متنوع فنون دفاع شخصی را تجزیه و تحلیل میکند و آموزش میدهد. استادی در صدد بسط و گسترش اندیشههای مصلحانه و انسان دوستانه و پرورش معنویات اخلاقی و روانی است و… که در کل، جزییات عملی این سه گروه تفاوتهای فاحشی با یکدیگر دارند.
بررسی دوره قدیم هنرهای رزمی، از نقطه نظر تاریخی (لااقل در مفهوم اصیل کلمه تاریخ)، یافتن حقایق و ریشهها، قدری دشوار است. مفاهیم اسطورهای که در بین هنرجویان رزمی رواج دارد تا حدی زیادی چهره واقعی حقایق و مستندات را پوشانده است. ریشههای هنرهای رزمی در قرون گذشته انکار ناپذیر میباشد. منظور اینست که اهمیت و جایگاه هنرهای رزمی بر وقایع و رویدادهای حقیقی آن استوار نیست. حقایقی نظیر اینکه در فلان سال؟ ۲۰۰ سال پیش کدام استاد کجا به دنیا آمد؟ نزد چه کسی و چه یاد گرفت؟ دانستن مطالبی از این دست مفید هست، ولی تعیین کننده نیست. منظور من آن است که جلوه اسطورهای و افسانهای هنرهای رزمی تأثیر شگرف و به سزایی در گسترش و پیشرفت آن داشته است.
0 دیدگاه