کاتا مجموعهای از حرکات و تکنیکهای تهاجمی و دفاعی است که به شکل نوعی رقص موزون به نظر میرسد. وقتی یک کاتا به خوبی اجرا میشود، در واقع هنر اجرا کننده را نشان میدهد. کاتا مجموعهای از حرکات مشخص، ضربهها، دفاعها، داچیها و چرخشهای از پیش تعیین شدهای است که برای به دست آوردن مهارت در تعادل، سرعت، قدرت و… تمرین و اجرا میشود.
تایکیوکو: در ترجمه واژه به واژه به معنی غایب زمین است و در زبان کانجی((تای چی)) تلفظ میشود. همچنین واژهی تایکیوکو به معنی باز دید کامل یا نقطهی تمام نیز هست. یک نفر مبتدی با ذهنی خام، تنها دیدی کلی نسبت به کاراته دارد و به جزییات و قسمتهای مهم توجه ندارد. وی تعصب بیجهت نداشته و در راستای بهتر کردن زندگی و آموزش خود سعی و تلاش میکند. ذهن مبتدی آمادهی پذیرش هر قابلیتی هست و توانایی و امکان یادگیری بیحدی دارد.
کاتای تایکیوکو سونو ایچی و دیگر کاتاهای تایکیوکو توسط فوناگوشی گیچین ابداع شده و منظور اصلی از تمرین این کاتاها توجه و به دست آوردن مهارت برروی داچیهای زنکوتسو و کوکوتسو میباشد. این دو داچی تشکیل دهندهی داچیهای بسیار زیادی در کاتاهای دیگراند و جزو داچیهای پایه میباشند. همینطور اجرای ماییگدان بارای و کیاکو سیکنزوکی چودان و جودان در تایکیوکوهای ایچ و نی و اوچی اوکه، در تایکیوکوسان نیز از جمله تکنیکهای ابتدایی و اصلی کاراته میباشند که در کاتاها، کیهونها و دفاع شخصی، زیاد به کار میروند. زمان مناسب اجرای این کاتاها برای یک مبتدی سی ثانیه، یک نفر شودان هجده ثانیه و یک دان دوازده ثانیه میباشد. آموزش نحوه استقرار پاها و حرکت به جلو و چرخش باسن و به دست آوردن تعادل وزن، از جمله اهداف اولیهی اجرای این کاتاها هستند.
تایکیوکو سوگوکی (گری کاتا ۱-۲-۳-۴). این چهار کاتا در شکل مشابه کاتاهای تایکیوکو ابداع شدهاند. با این تفاوت که به جای دست از تکنیکهای پا برای آمادگی فنی بیشتر هنرجویان استفاده شده است. مسیر حرکت و خط امبوسن این کاتاها با تایکیوکوها یکی است. این هفت کاتا به صورتهای او را و تاته هم اجرا میشوند. این کاتاها همیشه بحث انگیز بودهاند، البته نه در سبک کیوکوشین. در بیشتر سبکهای (ریو) به علت سادگی، آنها را جزو کاتاها به حساب نمیآوردهاند. ولی به عقیدهی فوناکوشی، که در کیوکوشین هم پذیرفته شده است، تمرین زیاد این کاتاها روش آموزشی مناسبی برای داچیهای زنکوتسو، کوکوتسو، شوک کمر، چرخش باسن و حرکت پاشنه پا و… به حساب میآیند.
زمان زیادی لازم است تا مبتدیان بتوانند این هفت کاتا را به خوبی اجرا کنند. ولی متاسفانه کمربند سیاههایی را دیدهام که کاتاهای تایکیوکو را با نقص و اشکال زیاد اجرا میکنند که نشان از عدم درک آنان از معنا و منظور این هفت کاتای بسیار سودمند است. اجرای این کاتاها به شکل اورا و تاته، شیوهی دیگری از تمرین آنها میباشد. در حقیقت این هفت کاتا تبدیل به بیست و یک کاتا میگردد. روش چهارمی هم، برای تمرین کاتاهای تایکیوکو و سوگوکی وجود دارد و آن اجرای کاتا از آخر به اول است. اولین حرکت، آخرین حرکت است و به صورت فیلمی که به عقب برده شود باید کاتا را انجام داد که تمرینی فوقالعاده عالی برای قدرت مغزی و تمرکز است؛ اصل اول بوشیدو.
تصاویر کاتای تایکیوکو سونو ایچی از کتاب «اصول اولیه کیوکوشین کاراته» نوشته برایان فیتکینز (اهل سوئد) که در سال ۱۹۸۲ چاپ شده، استخراج گردیده است.
0 دیدگاه