کاراته
یک لحظه تامل کنید. شايد به ياد فیلمهای بزن بزن بيفتید، یا دو نفر كه لباس سفید كاراته (دوگي) به تن دارند و در حال مبارزهاند و فریاد میکشند. بعضيها هم فکر ميکنند کاراته ورزش خطرناکي است و خشونت را ترویج میکند. باید به آگاهیتان برسانم، اینطور نیست، کاراته اساسا ورزش نیست، بلکه راهی برای تندرستی و سلامتی جسم و پالایش روح و روان از آلودگیهای ضد انسانی است.
فلسفه مكاتب هنرهاى رزمى شرقى، بر اصول اخلاقى و مبانى تربيتى و معنوى بنا شده است. نابود كردن، از پا درآوردن يا كُشتن، مد نظر نيست. غلبه و پيروزى بر حريف، در چارچوب اصول و قوانين رزمى معنی دارد. کاراته نوعی فلسفه زندگی است که در سه بُعد تن، روان و خرد به طور موازی گسترده و فعال است.
به وسیله تمرینات انسانساز کاراته، هنرجو، به مرور زمان، تبدیل به فردی کاملتر، با شخصیتی والاتر و مکارم اخلاقی با ارزشتر میگردد. به دلیل این که ماهیت کاراته بر مبنای تواضع، فروتنی، ادب و احترام متقابل بین افراد و پرهیز از خشونت بنا شده، و بر اجرای درست این اصول، مرتبا تأکید ورزیده میشود، کاراته کا ناخودآگاه در مسیر اعتلای اخلاقی حرکت کرده و ارتقا فکری پیدا میکند.
جمع شدن این خصلتها در فرد، دارای ارزش است. اگر كسي در آغاز، حتا با نیت بد، به کاراته رو آورده باشد، بعد از مدتی به طور طبیعی اصلاح شده و به سمت خیر و خوبی تغییر جهت میدهد. هنرهاى رزمى، طى ساليان متمادى، تبديل به جريانى اجتماعى با اهداف تربيتى و اخلاقى گرديد
ظاهر اولیه کاراتهکا در نظر اغلب آدمها مصداقی از یک جنگجوی بزن بهادر را دارد. در حقیقت کاراته و هنرهای رزمی در گذشتههـای دور شیوهای دفاعي به منظور نجات جان در برابر زورگوها و قُلدرها بوده است. دهقانان و کشاورزان وسیله و سلاحی برای مبارزه نداشتند و مجبور بودند، یاد بگیرند با دست خالی از خود، فرزندان، خانه و حریمشان در مقابل هجوم متجاوزان دفاع کرده و زنده بمانند.
ولی در قرن بیستم با ظهور تکنولوژیهای نظامی برتر، دیگر مبارزه با دست خالی مفهوم عینیاش را از دست داد و مدارس آموزش هنرهای رزمی به وجود آمد. مسابقات گوناگون با اهدافی صلحجویانه، ترتیب داده شد و کاراته در قالب ورزشی نوین با ریشههای باستانی معنی یافت. در سالهای پس از جنگ جهانی دوم و شکست ژاپن و تحقیر این ملت، کاراته به عنوان یکی از نمادهای فرهنگی کهن، وظیفه احیا و بازسازی بخشی از روحیه و غرور از دست رفته مردم آن دیار را در سراسر جهان ایفا کرد.
با وجود گذشت سالیان متمادی، کاراته به گونهای ذاتی، اصول معنوی و والای انسانی را در جریانی رو به گسترش حفظ نمود و استادان کاراته، تبديل به مربیهای اخلاقی جامعه و آموزگاران تربیتی شدند که مُروج صلح و آرامش، دوستی، معرفت، راستگویی، درستی، ادب، تواضع، فروتنی، گذشت، اعتماد به نفس، قدرتِاراده، استواری اندیشه و… دهها صفت با ارزش و مُتعالی انسانی دیگر گردیدند و باشگاههای کاراته، برخلاف بسیاری از رشتههای ورزشی دیگر، مکان عرضه و پرورش مکارم اخلاقی و پندارهای نیک شد.
کاراته، به تعبیر بسياري از استادان؛ نوعی نگرش و جهانبینی به زندگی میباشد، راه تکامل انسان، راه پُرفراز و نشیب و سراسر پیچ و خمی که تنها انسانهای قوی و سرسخت در طی كردن آن موفق هستند. کاراته تمرینی برای استحکام بخشیدن به روح از طریق بُردباري و استقامت جسماني است. امتیاز یک کاراتهکا تنها قدرت جسمی یا هنر جنگاوری او نیست، بلکه ارزش او به خصلتهای اخلاقی، کمال معنوی، پرهیزکاری، درستکاری، راستگویی و توانایی مدیریت بحران اوست (جلوگیری و مهار نزاع و خشونت).
اگر هنرجویی بخواهد در مسیر تجربه، ممتاز و برجسته شود، باید به ظرافتهای روحیاش اهميت دهد، و به اعتلاي آنها بپردازد. اگر نه از سطح یک ورزشکار خوب که دارای جسمی قوی و سالم است فراتر نخواهد رفت. ادب، وقار، متانت، گذشت از نشانههای بارز یک کاراتهکا واقعی است. کاراته راه و روش زندگی و طریقه پرورش روح و تعالی ارزشهای مثبت است. استادان بزرگ هیچگاه کاراته را تا حد ورزش پــایین نمیآوردند (گرچه در ظاهر و نگاه اول حكم ورزش و فعالیت بدنی را دارد) ولی از آنجا که عقل سالم در بدن سالم است، اعتقاد بر این است که وقتی جسم قوی و محکم شد، آنگاه میتوان به آن شایستگی ارتقا معنوی بخشید.
[…] كه ابتدا دفاع و سپس حمله را پيشنهاد مىكند و در آموزشهاى كلاسيك بيشتر سبكها وجود دارد، در اين شرايط كارايى ندارد. […]