یوشیتاکا فوناکوشی
داستان مسلمی در مورد سومین پسر استاد فوناکوشی، یوشیتاکا (گیکو) وجود دارد. داستانهای تمریناتش، مرگ زود هنگامش، بینقصی تکنیکهایش که در عکسها نیز مشهود هستند، تا جایی ادامه مییابد که افسون و جاذبه آنها را نشان دهد. او یکی از موارد نادری در دنیای کاراته است، سعی میکنیم در زندگی او بیشتر دقیق شویم، تا دلایل مختلف تاریخی را که در مورد آنها غفلت شده از قلم نیفتد. شنیدهها حاکی است که او آموزش کاراته را از کودکی آغاز کرد. قطعا او کاراته را از پدرش آموخته بود، البته او تا حدودی راه تازهای را در اجرای تکنیکها دنبال کرد، «دینامیک» لغتی است که به ذهن خطور میکند. در عکسهای به جا مانده از استادان قدیم کاراته، تکنیکهای یوشیتاکا به طور حیرت انگیزی مدرن و پیشرفته هستند، گویی اینطور به نظر میرسد که او مرزهای کاراتهی باستانی را پشت سر گذاشته و به نوعی کاراتهی مدرن امروزی دست یافته بود. گسترش کاراته او به احتمال زیاد به سالهای پس از ۱۹۳۰ میلادی زمانی که پدرش بخش اعظمی از مسئولیت تدریس کلاسهایش را به او واگذار نمود.
درحقیقت «یوشیتاکا فوناکوشی» شوتوکان مدرن را گسترش داد. مطمئنا او از نظر فنی جایگاه خیلی بالایی در کاراته داشته است، برخی پژوهشگران حتی معتقدند؛ که او از پدرش برتر بود. اما قضاوت از روی عکسهای قدیمی شاید نتواند چندان کمکی به ما بکند. ولی تئوری «یوشیتاکا» به عنوان مبتکر واقعی شوتوکان مدرن، بعد از جنگ جهانی بر عهدهی افرادی مثل ماساتوشی ناکایاما، ایسائواوباتا و هیتاکانیشییاما افتاد که هرگز با او هیچگونه تمرین و معاشرتی نداشته بودند.
در هرصورت، او یکی از مهمترین شخصیتهای گسترش سبک در سالهای قبل از جنگ بود. کاراته گیچین فوناکوشی نقطه شروع بود اما سبک شوتوکان او باید رشد کرده و تقویت میشد. اگر ما تکنیک یوشیتاکا را با گیچین مقایسه کنیم، تفاوتهای اساسی و زیادی ملاحظه خواهیم کرد، طرز ایستادن یوشیتاکا فوناکوشی بسیار محکمتر، اصولیتر و باثباتتر است، و کل بدن او بیشتر از آنکه آماده حمله باشد آماده دفاع بود. او از لگد زدن در موارد بسیار متنوعتر بهره میجست و انتقال نیرو در حملات او قویتر به نظر میرسیدند.
این موضوعات بخشی از شوتوکان مدرن امروزی هستند اما بخشهای دیگر کاراته ته نوی «یوشیتاکا فوناکوشی» امروزه تقریبا وجود ندارد، ته نو کاتا، جی نوکاتا، و جین نوکاتا نشان دهنده بهشت (Ten)، زمین (Ji) و مرد (Jin) هستند. بسیاری از کاراتهکایان امروزی هرگز ته نو کاتا و جی نو کاتا را ندیدهاند. شیگور ایگامی به میتوسوکه هارادا گفته بود که یوشیتاکا فوناکوشی همچنین کاتای Shoto را خلق کرده بود. متاسفانه ایگامی این کاتا را به طور کامل فرا نگرفت و امروزه از بین رفته است. ایگامی دوست نزدیک یوشیتاکا بود.
میتوسوکه هارادا داستانی را حکایت میکرد که از پیشکسوتان خود شنیده بود؛ یوشیتاکا با بعضی از جودوکاها که دائم الخمر بودند بحثی طولانی را دنبال میکرد، اما با وجودی که آنها از نظر فنی بالاتر از او بودند اما فرم حملهی آنها، تکنیک به کارگیری روشهای خاص، باعث شده بود، هدفهای آزاد و آسانی برای مشتها و لگدهای یوشیتاکا قرار گیرند. به طوری که به راحتی در یک مبارزه دوستانه ولی آزاد در زمانی کوتاه همهی جودوکاها را ضربه فنی کرد. این اتفاق به یوشیتاکا فوناکوشی اعتماد به نفس بالایی در استفاده از تکنیکهایش داد. یوشیتاکا فوناکوشی تا سال ۱۹۴۴ یا ۴۵ در دوجوی شوتوکان پدرش تدریس میکرد. در سال ۱۹۴۵ او بسیار مریض شد و بیشتر تدریس توسط گنشین هیرونیشی انجام میشد. در یکی دو سال آخر، یوشیتاکا کمی بهتر شد و کلاس را به دست گرفت. طی تدریس یوشیتاکا برنامه ریزی و مدیریت میکرد، و در اصل عملا نمیتوانست چندان در آموزش شرکت کند. بعضی مواقع در آخر جلسه، او یکی از ارشدها (سم پایی) را به مبارزه میطبید. سمپایی باید حمله میکرد، یوشیتاکا فوناکوشی دفاع میکرد و از فن دستان باز برای هول دادن و پس زدن و دفاع از حریفش استفاده میکرد.
پژوهشگران معتقدند او با حمله کنندههایش بازی میکرد. با این وجود بعضی از این ضربات دست باز باعث صدمه دیدن حریفانش میشد و شیگورو ایگامی یکی از این هنرجویان بود جراحتش را بعد از مبارزه با یوشیتاکا به یاد میآورد. تعداد کمی از متخصصان مدرن مثل میتسوکه هارادا و تاییجی کاسه، به یوشیتاکا به عنوان استاد بزرگ کاراته نگاه میکنند.
درهرحال، با وجودی که متدهای او مسیر خود را در شوتوکان طی میکردند، به نظر میرسد او تعداد کمی شاگرد واقعی داشت. در این مورد سالها قبل از میتوسوکه هارادا که یکی از شاگردان او سوال کردهاند. او فکر میکرد، ایگامی، اوکویوما، و احتمالا هیرونیشی و اویاما در دوران قبل از جنگ بودند که بعد از فهرست شاگردان او خارج شدند. این یکی از دلایلی بود که بیان میکند چرا یوشیتاکا فوناکوشی از تاریخچه استادان کاراته کنار گذاشته شد، و دلیل دیگر این که او همواره زیر سایهی پدرش فوناکوشی قرار داشته است. یوشیتاکا فوناکوشی چه اندازه در پیشبرد کاراته سهم داشته است؟ این چیزی است که نمیتوان پاسخی برایش یافت، نه تنها برای یوشیتاکا فوناکوشی، بلکه برای بسیاری از استادان قدیمی کاراته.
0 دیدگاه