آدرنالين و ترس :
اگر چه دانستن دفاع، رد كردن يا متوقف كردن ضربات مشت و پا و… به وسيله يك رزمیكار، بسيار مهم و با ارزش است، اما استرس و فشار آدرنالين موضوعى است كه همه چيز را تحت تأثير خود قرار مىدهد. شرايط مبارزه در باشگاه (دوجو)، با اوضاع واقعى خيابان، كاملا متفاوتند. اكثر قريب به اتفاق رزمى كاران، با پديده آدرنالين و ترس ناآشنايند.
مبارزه در دوجو، با حضور استاد و تحت شرايط دوستانه صورت مىگيرد; گرچه گاهى هم خيلى سنگين و طاقت فرساست. ولى در خيابان، اوضاع فرق میکند. حضور عناصرى شرور و لات، دلهره و اضطراب، وحشت و ترس، موجب ترشح هورمون آدرنالين در خون مىگردد كه به خودى خود، باعث كند كردن حركات، شوكه شدن، از دست دادن توانايى در نشان دادن واكنش و عكسالعمل مناسب مىگردد. گاهى اين شوك، آنقدر قوى و مؤثر است كه حتى قدرت گريختن و فرار از مهلكه را نيز از انسان مىگيرد.
ترشح آدرنالين و بالا رفتن ميزان آن، واكنش طبيعى متابوليسم بدن، در قبال ترس و وحشت ناگهانى است و هيچكس نمىتواند كارى در جهت متوقف كردن آن انجام دهد. مثل وقتى كه مىدويد، ناخودآگاه ضربان قلب براى رساندن خون بيشتر و كافى به اندامها بالا مىرود و شما قادر به پايين آوردن آن نخواهيد بود، مگر دست از فعاليت كشيده، استراحت كنيد. در مورد آدرنالين نيز، همين موضوع صادق است; نمىتوانيد از بروز آن جلوگيرى كنيد، ولى با کسب تجربه و مهارت، و تمركز فكرى، درشرايط آدرنالین بالا همچنان بر اوضاع مسلط خواهید بود. يورش آدرنالين، قدرت فكر كردن درست و واكنش مناسب را از شما خواهد گرفت; مگر اين كه، تحت شرايط آدرنالين، تجربهى عملى داشته باشيد.
در رويارويىهاى خيابانى با اوباش، بدون داشتن تجربه كار در شرايط آدرنالين بالا، موفق نخواهيد بود. براى موفقيت، بايد از تكنيكهاى ساده، كوتاه و غيرارادى استفاده كنيد. فنونى كه نياز به تمركز و دقت ذهنى بالايى دارند، بههيچ روى، در يك رويارويى واقعى، كارايى نخواهند داشت. براى رسيدن به اين منظور، ياد گرفتن تعدادى اندك تکنیک ساده ولى مؤثر و مفيد، كافى خواهد بود. بايد ياد بگيريم و به هنرجويان و ديگران ياد بدهيم كه در وضعيت ترس و هراس و بالا رفتن آدرنالين، چگونه واكنش نشان داده و چه عكس العمل مقتضى و مناسبى نشان دهیم، چه توسط سارقى مسلح تهديد شويم، چه حادثه رانندگى سخت و وحشتناكى رخ دهد، چه مورد پرخاش و ناسزا قرار گيريم، چه با كسى درگير يك «بگومگوى خشن» شويم.
در وضعيت هراس و وحشت، غالب قربانيان، به طور غريزى به دنبال راهحلهاى ساده و در دسترس مىگردند، مثل غريقى كه در آب افتاده و به هر چيزى چنگ مىزند. قوهی تعقل آنها، از كار مىافتد و قادر به استفاده از منطق سطوح بالايى مغز نيست. اگر كاركرد مغز را به طور فرضی به سطوح بالايى «تعقل» و زيرين «غريزى» تقسيم كنيم، در شرايط بحرانى که ترس وجود انسان را میگیرد، تنها قسمت زيرين، فعال است. به اصطلاح مىتوان آن را انديشهى غريزى ناميد. اين دو بخش مغز، جدا از يكديگر كار مىكنند. گاه يكى و گاه ديگرى، بسته به شرايط، فعال بوده و قادر به اتحاد و جفت شدن باهم نیستند.
بهوسيلهی تمرينات و تعاليم «وضعيت آدرنالين» مىآموزيم كه چگونه مغز خود را از سطح زيرين به بخش بالايى يا به عبارتى، از حالت غريزى به وضعيت عقلانى منتقل كنيم. طبق نظر كارشناسان، هر دو بخش مغز، فوايد و كارآيى منحصر به فرد خود را دارند. در شرايطى، آرام و معقول هستيم، در شرايط ديگر (فشار آدرنالين)، به طور غريزى قدرت فوقالعادهاى كسب مىكنيم. يادآور مىشوم وضعيت آدرنالين تنها به مستأصل شدن يا از پا افتادن و قفل شدن نمىانجامد. گاهى موجب پديد آوردن قدرت و نيروى شگرفى نيز مىشود. در یک حادثه اتومبيلی كودك خردسالى را زیر مىگيرد، مادر وحشت زدهى او، تحت تأثير فشار آدرنالين به تنهايى چرخ ماشین را از روى فرزندش بلند مىكند. حوادثى از اين دست، نادر نيست. بايد بياموزيم در شرايط حاد بروز ترس و وحشت (استرس)، از سطح زيرين مغز، به سطح بالايى آمده و عنان اختيار اعمال خود را به دست گيريم (این کار فقط با تمرین و تکرار امکان پذیر است).
0 دیدگاه