قدمت کاتا :
بعد از تغییر و تحولات رسمی «ایتوسو»، در اوایل قرن بیستم، و تلاش جوانان آن دوره از قبیل «میاگی»، «فوناکوشی»، «مابونی» و… در یادگیری و آموختن کاتاها، آنان نیز به سهم خود دست به ابداع کاتاهایی، بعضا سادهتر، برای تعمیم و یادگیری بهتر کاتاهای اصلی زدند. ازجمله «فوناکوشی» کاتاهای «تایکیوکو» را ابداع نمود. اما بعدها برخی استادان «تایکیوکو»ها را در حد کاتا ندانسته و نام «کیهون» کاتا برآن نهادند اما در بعضی سبکها (کیوکوشین) همچنان از مجموعه سه تایی آنها و چهار «تایکیوکو سوگوکی» به عنوان کاتاهای پایه قبل از «پینانها» استفاده میگردد.
کاتای سری «فوکیو» توسط «شوشین ناگامین» ابداع شد و بعدتر توسط «میاگی»؛ «فوکیوکاتا نی» به «گیگسایدایایچی» تغییر نام یافت. «نایهانچین» ۱-۲-۳ «کوشانکوشو»، «پاسایشو»، «گوجوشیهوشو» نیز توسط «ایتوسو» در اواخر عمرش به وجود آمدند. کاتای «آنانکو» توسط «چوتوکوکیان» و «سانچین» به دست «زنریو شیمابوکورو» «تنشو» توسط «چوجن میاگی» ابداع گردیدند.
«کنوا مابونی» کاتاهای «شینسی»، «کنشو»، «جوروکا»، «کنپاکا»، «میوجو»، «شیهو»، «کوشوکان» و… را ابداع کرد. او کاتای «شیمپا۱ را به واسطه حفظ و نگهداری دانشی که از استاد «اوچی» آموخته بود ابداع نمود. کلیه کاتاهای فوق در سالهای پس از ۱۹۰۰ و در دهههای اولیه قرن بیستم و قبل از جنگ جهانی دوم به وجود آمدند. این حقایق پرسشهای زیادی را برای ما مطرح میکنند. چرا استادان بزرگی مثل «ایتوسو»، «مابونی»، «میاگی» دست به ابداع کاتاهای تازه زدند؟ آیا کاتاهای سنتی و قدیمی کافی نبودند؟ و… دهها سوال دیگر.
برخی از سوالات یا لااقل بخشی از بعضی سوالات درباره قدمت کاتا قابل پاسخ و حل و فصل هستند. تعدادی از این کاتاها برای آسانتر کردن روشهای آموزش و یادگیری کاراته ابداع شدند، مثل «تایکیو»ها و «پینان»ها که کاملا قابل قبول است. شیوههای بسیار سخت سنتی در دنیای مدرن نمیتوانست جذاب باشند. برخی هم حاصل عمر استاد مربوطه در تعلیم و تعلم کاراته بود، مثل: «آنانکو» و «سان سو». شاید کاتاهایی همچون «کوشانکو» و «وانشا» و… نیز چنین دلایلی را داشته باشند.
با بررسی قدمت کاتا درمیابیم که در سه قرن پیش هر کاتا به معنی یک سبک کاراته محسوب میشد و اصلا لغتی به نام کاراته نبود. با آغاز قرن بیستم و تحولات کاراته به وسیله «آنکو ایتوسو» در «اوکیناوا» حجم اطلاعاتی هنرهای رزمی کهن (در قالب کاتا) به دست جوانان و فعالان کاراته رسید و آنان با ابداع سبکهای جداگانه خود، کاتاهای تازهای را ابداع کردند. برخی «ایتوسو» و شاگردانش را که در تغییر و گسترش کاراته در «اوکیناوا» نقش داشتند متهم به سنت شکنی و تخریب میراث فرهنگ کهن رزمی مینمایند، درصورتی که حرکت «ایتوسو» در اوایل قرن بیستم اولین تغییر در دنیای کاراته به حساب میآید، آغازی نوین در راهی نو.
0 دیدگاه