مسابقه کاراته
برخی از پیشکسوتان و بنیانگذاران سبکهای مختلف با برگزاری هر نوع مسابقه کاراته مخالف بودند. آنها عقیده داشتند لحاظ کردن امتیاز و برد و باخت، فنون رزمی و کاراته را از جایگاه واقعیاش خارج میسازد و در اصل مبارزه با مهاجمی شرور و مغلوب ساختن او، بنیان کاراته است. هنرجوی کاراته روشهای جنگیدن، زد و خورد، دفاع و ضربه را یاد میگیرد تا از خود در برابر تهاجم مراقبت کند. از آن طرف اساتید دیگری عقیده داشتند، برای عرضه کاراته به عنوان پدیدهای اجتماعی و فراگیر شدنش، توجه به جنبه ورزشی آن، که یکی از زیر مجموعههای فلسفه کاراته است، میتواند نقش مثبتی بازی کند و میتوان با وضع قوانینی معقول، شکلی از مبارزه واقعی را روی تاتمی با مسابقه کاراته و حضور دوران و تماشاچیها به نمایش درآورد.
اولا این کار موجب شناساندن کاراته به دیگران و جذب هنرجوی بیشتر میشود و در ثانی کاراتهکا را ترغیب و تشویق به تمرینات زیادتر کرده و ایجاد انگیزه را در او برای شرکت در مسابقه کاراته بیشتر خواهد نمود. در اصل، مسابقه، همه معنا و مفهوم فلسفه کاراته نیست و تنها بخش کوچکی از آن محسوب میگردد.
سوسای اویاما، بدون شک، کاراتهکای قدرتمند و بیهمتا بود. او در دهها مبارزه با شیوههای مدرن و تازه پیروز شد. در سرتاسر ژاپن حریفی که بتواند در برابرش تاب بیاورد وجود نداشت. حضور در کوهستان، تنهایی، تزکیه نفس، سختی کشیدن، بردباری، استقامت و… از او جنگجویی پولادین ساخت. دیگران روشهای مبارزه او را واقعی و عملی دیدند و به سویش جذب شدند.
او در ۱۹۶۴ در چهل و یک سالگی سبک کیوکوشین کاراته را به ثبت جهانی رساند. در مبارزات اولیه، در حریف به شکلی آزاد با یکدیگر روبرو میشدند و ضربه زدن به گردن، صورت، زانو، ترقوه و آزاد بود. با گذشت زمان اویاما متوجه شد که شدت مبارزات، به ویژه ضربات آزاد به صورت، اگر چه برای افراد حرفهای کمربند سیاه قابل قبول است، ولی نزد اذهان عمومی چهره مطلوبی ندارد. او با مطالعه شرایط و اوضاع فنی دست به وضع قوانین تازه زد و مسابقات کیوکوشین (مسابقه کاراته) را به شکلی کاملا نوین در دنیای کاراته برگزار نمود.
در مسابقه کاراته کیوکوشین، هیچ ضربهای توسط دست و آرنج به صورت، گردن و شانهها اصابت نمیکند. زدن ضربه زانو به صورت حریف بدون گرفتن گردن او باید اجرا شود. ضربه مستقیم پا به چانه حریف زده نمیشود، ضربه به زانو خطا محسوب میشود و حمله از پشت سر به هر شکلی غیرقانونی است.
شیوه مبارزه و مسابقه کاراته
مسابقات کیوکوشین، ویترین تبلیغاتی این سبک برای جذب افراد به فلسفهی کاراته است. مشتری با مشاهدهی ویترین فروشگاهی، علاقمند به خرید شده و وارد فروشگاه میگردد، که دنیای وسیعی از کالاهای متنوع در آنجا وجود دارد. در ویترین، تنها نمونهای برای ربودن چشم رهگذر گذاشته میشود.
در رقابتهای ورزشی کیوکوشین، اصل بر حفظ سلامتی جسمی و روانی بازیکن است. میزان آسیب و جراحت با وجود اصابت ضربات صددرصد، اندک و ناچیز است. ترکیب مقررات و قوانین به گونهای است که خشونت را به صفر میرساند. حضور فعال داور وسط و داوران کنار احتمال وقوع حادثهای ناگوار را کاهش میدهد. کسانی که وارد تاتمی مسابقه میشوند از پیشتوانه تمرینی چند سالهای برخوردارند و همگی دارای اندام ورزیده، تکنیکهای اصلی و مؤثر، تجربه زیاد و… هستند. بر اساس آمارها پایینترین میزان حوادث و جراحت حین مسابقه به سبک کیوکوشین تعلق دارد.
یکی از اصول بسیار مترقی که ذات فلسفه مبارزه و مسابقه کاراته کیوکوشین وجود دارد، خودداری از دامنه حمله به حریف آسیب دیده یا حریفی است که ضعف نشان دهد. اگر حریف از ضربه فرار کند و یا به پشت بچرخد، حریف روبرو دست از حمله برمیدارد و به حریفی که زمین بخورد، حمله نمیکند. بیش از حد نیاز به حریف ضربه نمیزنند. هنگام مبارزه دو حریف به چشمهای هم نگاه میکنند، از قدرت یکدیگر نیرو میگیرند و شجاعت و شهامت را به حریف روبرو انتقال میدهند. به جسم یکدیگر احترام گذاشته و از ضربات خطرناک و غیراستاندارد استفاده نمیکنند.
اگر بازیکنی ضربه خطا و غیرقانونی بزند، امتیاز منفی گرفته و در نهایت از صحنه مسابقه کاراته اخراج میشود. احترام گذاشتن به پیشکسوتان، داوران و حریف متقابل از جمله اصول اولیه هر مسابقه کاراته محسوب میشود. هدف، نابود کردن و خرد کردن نیست، مبارزهای شجاعانه، انسانی، صادقانه با حفظ ضوابط مدنظر است. مبارزات کیوکوشین به شیوههای جنگجویی ساموراییها بسیار نزدیک است. در مبارزات حرکات فریبکارانه، خدعه آمیز، ریا و نیرنگهای رزمی به کار نمیبرند. رو در رو، چشم در چشم با مشتهای گره کرده و شهامتی در خور، با وقار و غرور، شرافتمندانه با هم میجنگند. دو مبارزه در فضایی خالی از دشمنی، شهامت را به حریف مقابل خود انتقال میدهند و قدرت، پایداری و درستی را به یکدیگر عرضه میکنند.
مبارزان، قصد برنده شدن به هر قیمتی را ندارند و خواهان بردن با حفظ اصول اخلاقی هستند. در هرحالی احترام گذاشتن (تعظیم کردن، اوس دادن)، تواضع و فروتنی از شاخصهای یک کیوکوشین کار است. البته استثنا در همه جا هست. افرادی که حرکات ناشایست، دور از ادب کاراته و خارج از شأن فلسفه کیوکوشین انجام میدهند هم وجود دارند، ولی تعدادشان اندک است و اشتباه آنها را میتوان به حساب درصد خطا گذاشت.
داوران کنار و داور وسط تحت هر شرایطی با توجه به قوانین و در چارچوب مقررات، سلامتی دو بازیکن را به شکلی منطقی مراقبت و حراست مینمایند. داور وسط اگر حس کند دو بازیکن با یکی از آنها خشن شده، بلافاصله مبارزه را متوقف میکند. اگر بازیکنی مرتب از محدوده تاتمی خارج شود، داوران کنار با تکان دادن پرچم و سوت کشیدن بازی را متوقف میکنند. شاید بازیکن فراری از نظر توان جسمی کم آورده باشد و عدم توقف مبارزه، منجر به آسیب رسیدن به او شود.
داور وسط مواظب بازیکن ضربه خورده است. قبل از اعلام نتیجه به نفع بازیکن مقابل، شرایط او را جویا میشود و از جدی نبودن ضربه مطمئن میگردد و اگر نتواند به بازی ادامه دهد، مبارزه را تمام شده اعلام میکند. خطاهای سهوی بازیکنان را ضمن تذکر و یادآوری، به عدم تکرار، تا جای ممکن چشم پوشی میکنند، ولی به تکنیکی زیبا و موثر بدون درنگ امتیاز میدهند.
[…] که ضربات طبل شروع میشود هنرجویان باید به سرعت در صفوف تمرین رفته و به ترتیب درجه قرار […]