* @copyright Copyright (C) 2014 wpopal.com. All Rights Reserved. * @license GNU/GPL v2 or later http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html * * @website http://www.wpopal.com * @support http://www.wpopal.com/support/forum.html */?>
تنشو - مدیر ذهن

تنشو

تنشو:

به معنی دستان سیال و گردان است. تنشو نرم و دایره­‌ای است. برعکس سانچین که سخت و خطی می­باشد. اویاما این کاتا را ضروری‌ترین و صرف­‌نظر نکردنی‌ترین کاتای پیشرفته­ کیوکوشین می‌دانست. تنشو نماد اصلی و بیانی واقعی از کاراته است: شکل عینی کاراته. این کاتا از کمپوی چینی نشأت گرفته شده و تکنیک‌­هایش دایره‌ای و متمرکز بر نقطه‌اند. تنشو به ­عنوان حامی معنوی و تئوریک در پس زمینه­ کاراته قرار دارد و اجرای آن در زمره­ اساسی‌ترین تمرینات کاراته است که هرگز نباید از آن چشم پوشی کرد، تنشو، ریشه­ تغذیه کننده­ بخش بزرگی از حیات کاراته و پایه­ بسیاری از تکنیک‌ها، دفاع‌ها و ضربات کاراته است. کسی که تمرین زیادی در کاتای تنشو دارد و هزاران بار آن­را اجرا کرده است و درک و تسلط قاطع و راسخی از نظریه و فلسفه­ آن دارد، نه تنها قادر به هر حمله‌ای است بلکه می­تواند برتری مطلق خود را در هر مبارزه حفظ کرده همیشه به­ راحتی از خود دفاع کند.

داچی اصلی در این کاتا، سانچین (ساعت شنی) می­باشد. اصولا این استقرار نشان از قدرت و نیروی فراوان دارد. سانچین، ایستادنی استوار، محکم و غیرقابل نفوذ است. در عین این منظور اجرای حرکات چرخشی دستان به سرعت و توقف دست دفاع کننده با نقطه­ تهاجمی در انتهای تکنیک مقصود نظر است. دفاع در این کاتا با کف دست، پاشنه­ دست، تی‌شو، مچ (کوکن) است. یعنی تکنیک‌­های دفاعی دست‌باز، هدف دیگر این کاتا افزایش قدرت­ بدنی و تقویت دیافراگم است که این هر دو در نهاد داچی، سان‌چین، وجود دارد.

دقت بر روی روش تنفسی ایبوکی و هماهنگی آن با حرکات دفاعی دست و دم و بازدم، نیاز به تمرکز جدی هنگام اجرا دارد. عمل بازدم با حرکت دست شروع و با توقف ناگهانی در انتهای مسیر تکنیک، کلیه­ هوای ریه خالی می­شود، سپس عمل دریافت اکسیژن با جمع کردن سریع دست در لحظه‌­ای کوتاه انجام می­گردد. زمان بازدم چهار برابر زمان دم خواهد بود. در مجموع، کاتای تنشو نشانگر لطافت، نرمی، سرعت و سبکبالی است.

TANSHO1

TANSHO2

TANSHO3

TANSHO4

منشا اصلی تنشو به کونگ­‌فوی شائولین «لیوکی‌شو» بر می­گردد که بعدها تنشو نام گرفت. در ابتدا تنشو «لیوکی‌شو» نام داشت. از آن­جایی­ که شیوه این کاتا شامل حرکات با دست باز و چرخش کف دست می­باشد، در نتیجه به تدریج تنشو نام گرفت که به معنی «گردش دستان» می­باشد. تکنیک‌های مهم و اصلی به کار رفته در این کاتا شامل؛ شوتی تسوکی، شوتواوکه، سوتوکاکه‌­ته، اوچی­‌کاکه‌­ته، یوکواوکه، سوکواوکه، وااوکه، و ماواشی‌­اوکه می­باشد. در این کاتا، شکل‌­های گوناگون تکنیک‌های دست باز برای حمله و دفاع اجرا می­شود که به­ طور ماهرانه‌­ای از چرخش مچ‌ها و کف دست‌ها استفاده می­شود. آموزش و یادگیری این کاتا موجب افزایش حرکت مطلوب تکنیک‌های دست باز می­گردد که در نتیجه انعطاف‌­پذیری و نرمی مچ‌ها و کف‌های دست را بالا می­برد. بعد از تمرین مداوم و مستمر تنشو، نیروی جین به‌­طور مؤثری در امتداد مسیر صحیح حرکات در کابردهای دست آزاد بوجود می‌­آید.

تمرین تنشو نه تنها موجب ارتقاء سلامتی شخص می­گردد، بلکه قدرت آنی ایجاد شده توسط حرکات تکنیک‌های دست باز را نیز افزایش می­دهد. چرا که تمرین چرخش مچ‌­ها به هنرجویان کمک می­کند تا نیروی چرخشی سریع و قدرتمندی ایجاد کنند. ترکیب این نیروی چرخشی­ همراه با نیروی جین موجب ایجاد قدرت زیادی حتی در فاصله کوتاه می­گردد. علاوه بر این، چرخش مچ­‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به چابکی در شکل مجموع‌ه­ای از حرکات و جابه­‌جایی­‌های انفرادی، هماهنگ خواهد شد و تکرار مستمر آن­ها موجب اجرای مطلوب آن­ها می­گردد و زمان اجرای آن­ها را نیز کمک می­کند.

این نوشته را به اشتراک بگذارید!

درباره نویسنده: افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی (دکتری روانشناسی ورزش) مربی و مدرس کهنه‌کار کاراته (سایکو شی‌هان - رنشی)، نویسنده و پژوهشگر مسایل اجتماعی - روانشناختی - ورزشی (هنرهای رزمی) - مشاور - سخنران - مربی مهارتهای زندگی.

0 دیدگاه

دیدگاهی بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود.