ورزش هم مانند دیگر علوم در طول زمان پیشرفت زیادی کرده است. امروزه با مطالعه و تحقیق دانشمندان و آگاهی از نکات ناپیدا، دانش وسیعی در اختیار مربیان قرار دارد. باید در همین جا عرض کنم که در هنرهای رزمی هم، توجه به علم تربیت بدنی، آناتومی و فیزیولوژی جایگاه ویژه و بالایی دارد. ابداع روشهای تمرینی مختلف، توسط استادان و پیشکسوتان و گنجاندن آنها در نرمشها، تکنیکها و کیهونها، کاتاها یکی از نمونههای بسیار کامل و پیشرفتهی دقت نظر سوسای به علوم پیشرفتهی تربیت بدنی و آناتومی است. شیوهی جالبتری که بناینگذاران هنرهای رزمی پایهگذاری کردهاند، اشاعه و اجباری بودن این تمرینات در همهی باشگاهها و کلاسها در سراسر جهان است که مربیان به شکلی یکسان، نسبت به اجرای این نرمشها و فنون اقدام میکنند. روشهای تمرینی مختلفی درعلم تربیت بدنی وجود دارد که به طور خلاصه عبارتند از: ((اسیدلاکتیک)) – (( فسفاژن)) – ((هوازی)).
معمولا در تمرینات کاراته هرسه روشهای تمرینی بالا، به تناسب، مورد استفاده قرار میگیرد و به طور نهادینه و ارگانیک در سیستمهای تمرینی کلاسیک دیگر سبکهای هنرهای رزمی هم وجود دارد که این، نشان از اندیشهای علمی و بسیار والا در پس ابداع است. به طور خلاصه شیوهای از تمرین را که ضربان قلب در حدود صد و بیست ضربه در دقیقه باشد و آن تمرین به مدت پانزده دقیقه به بالا ادامه یابد، روش تمرینی هوازی گویند. مثل؛ آرام دویدن. این روش برای سوزاندن چربیهای اضافی، تنظیم سیستم قلب و ریه و استقامت تنفسی مطلوب است.
روشهای تمرینی که فعالیت بدن به صورت انفجاری در چند ثانیه انجام میگردد سیستم فسفاژن گویند. مثل؛ دوی سرعت. اگر فعالیت بدن به صورت سنگین، با استراحتهای کم، دقایقی ادامه داشته باشد، سیستم اسیدلاکتیک خواهد بود. مثل؛ کیسه زدن، مبارزات سنگین، تکنیکهای استقامتی و … که در باشگاههای رزمی بسیار مرسوم و رایج است و بیشتر اوقات، مربیان، هنرجویان را با این سیستم ((اسیدلاکتیک)) تمرین میدهند.
هنگام عصبانیت و ناراحتی، غدد بدن، هورمون ((اِپی نفرین)) در خون ترشح میکنند، که باعث رخوت، سستی، بیحالی و… میگردد و موقع خوشحالی و خندهی زیاد، هورمونهایی در خون جاری میشوند که موجب نشاط، سرحالی و شعف میگردد. اگر مربی بر اساس سیستمهای علمی و روشهای تمرینی صحیح آموزش دهد، بعد از پایان کلاس همهی هنرجویان احساس نشاط و سرحالی میکنند و در اثر شیوهی علمی تمرین، هورمون وارد خون شده و موجب پیدا شدن حالتی خوش بعد از پایان تمرین میگردد. اگر مربی نتواند براساس سیستمهای علمی تمرین را پیش برده و تمام کند، اسید لاکتیک باقی مانده در عضلات موجب بروز خستگی و کسالت بیش از حد در هنرجویان میشود.
[…] مراحل تمرین سبک کیوکوشین به قدرت بدنی و استقامت جسمانی هنرجو اهمیت […]