نقش مربی در مهار اضطراب
یکی از مولفههایی که میتواند بر روی شخصیت، رفتارهای اجتماعی کودکان، جوانان و حتی بزرگسالان و تغییر الگوهای ذهنی تاثیر قابل ملاحظه عمیق و اصولی بگذارد مربی و استاد میباشد. این فرد میتواند مربی ورزش، روحانی، استاد دانشگاه یا یک هنرمند باشد. موضوع مهم این است که انسان او را به عنوان مرشد و مراد خود بپذیرد و شیفته و علاقمند شخصیت معنوی و اخلاقیاش شود و او را الگوی خود قرار دهد. همه ما کم و بیش به چنین افرادی وابسته هستیم که در جامعه و شهرمان هم با ضریب اجتماعی (شهرت) مختلف حتما میشناسیم.
مسلماً هر فرد فرهیخته و صاحب کمالی برای جایگاه استادی و مربیگری و تربیت اخلاقی مناسب نیست؛ یعنی تهذیب نفس شرط لازم هست، ولی کافی نیست. یک مربی شایسته علاوه بر تهذیب نفس ویژگیهای دیگری هم باید داشته باشد. به طور قطع ویژگیهای مربی شایستگیهای علمی، عملی و اخلاقی او باید در عمل به اثبات رسیده باشد.
این افراد تاثیر بسزایی در تغییر دیدگاههای انسان (الگوهای ذهنی) دارند. آنان میتوانند الگوهای ذهنی را از منفینگری به مثبتنگری تغییر دهند. یعنی دیوارههای منفیبینی را تخریب کنند و سازههای مثبت اندیشی را در ذهن بنا سازند. آن چه مسلم است مربی در تغییر چارچوبهای ذهنی و مسیر مثبت اندیشی و کلا در فرایند تربیت انسان نقشی سازنده و زیربنایی ایفا میکند.
به طور معمول انسان پیرو نظرات کسی میشود که به او علاقمند باشد. مربی و مرشد یعنی فردی که به او علاقه داریم، این محبت و مهر پتانسیلی ایجاد میکند که توانایی هدایت فکری انسانهای دیگر را دارد، همان چیزی که رهبران اجتماعی، سیاسی، ورزشی و مذهبی و… که به اتکای آن پیروان زیادی پیدا میکنند. به واسطه همین علاقه فطری که بین مربی و افراد یک جامعه پیدا میشود، آنها میتوانند تاثیر اغلب مثبت و شگفتی بر تحولات ذهن و فکری انسانها بگذارند.
برخی مربیان، قبل از مسابقه با ورزشکار صحبتهای هیجانی و عاطفی میکنند(تو باید قهرمان بشی- مدال طلا تو چنگته و…). روانشناسان ورزش و بیشتر مربیان موفق؛ مخالف صحبتهای محرک قبل از مسابقه هستند. آنها عقیده دارند که این حرفها نه تنها مفید نیستند، بلکه ممکن است مضر هم باشند و ورزشکار را دچار استرس کنند.
پژوهشگران میگویند:«بازیکن پیشاپیش برای مبارزه (هر مسابقه نوعی مبارزه است) مضطرب یا دل نگران است، ازاینرو هر صحبت دیگری قبل از مسابقه، سطح استرس او را بالا میبرد و بیش از اندازه تهییج اش میکند». ارایه رهیافتی معتدل که بررسی داده ها را در برگیرد، شاید راه کار بهتری باشد.
برانگیختن اشتیاق برای مسابقه را باید در تمرینات مورد توجه قرار داد. مربیان سنتی معمولا به ورزشکار کمک میکنند تا علت رشد اینگونه دغدغه ها و احساسات منفی درونی را پیدا کند، سپس با سعی و تلاش دست به اصلاح یا تغییر آنها میزنند (استرس زدایی). دانستن علت پدید آمدن چنین نگرانیهایی شاید جالب باشد، اما جواب آن، لزوما برای غلبه بر مشکلات روحی (استرس) ورزشکار کافی نیست.
راههای پیشگیری
۱- بهرهگیری از روشهای کسب آرامش یا مراقبه.
۲- تغییر شیوههای تمرین.
۳- مدیریت استرس (به خصوص در میدان مسابقه).
۴- دوری از دغدغههای منفی و بیجا (به فکر برد و باخت نبودن).
۵- حضور بیشتر در اجتماعات ورزشی و مسابقات.
۶- پرهیز از تنهایی زیاد.
اضطراب احساسی ناراحت کننده و مبهم از ترس، وحشت، یا خطر با منشا ناشناخته است که بر ورزشکار مستولی میگردد، امکان دارد ناگهانی روی دهد و زود هم برطرف شود، اما احتمال مزمن شدن آن نیز وجود دارد.
نشانهها:
احساس نگرانی، عدم اطمینان، دلشوره، افزایش ضربان قلب، خشکی دهان، تند شدن تنفس و تپش قلب، لرزش یا پرش عضلات، انقباض عضلانی، سردرد، کمردرد، عرق کردن بدن و حتا کف دست، تهوع، اسهال، مشکل در تمرکز، تحریک پذیری و…
افزایش ناگهانی اضطراب، ممکن است موجب بروز حمله هراس و فرار از موقعیت شود (عدم شرکت در مسابقه).
علل بروز اضطراب
فعال شدن مکانیسمهای دفاعی بدن برای مبارزه یا فرار از ترشحات غدد فوق کلیوی، و موادی که از تجزیه آدرنالین در بدن جمع میشوند (کته کول آمینها)۱و اثرات جانبی آنها. گاهی تلاش برای پرهیز از اضطراب، موجب اضطراب بیشتر میشود. استرس با هر منشاء (ترس از شرکت در مسابقه یا جو سالن، سابقه خانوادگی، خستگی ناشی از تمرین، حضور در موقعیتهایی که قبلا استرس زا بودهاند یا طی آنها به ورزشکار آسیب رسیده است، مدالطلبی غیرمنطقی، ترک اعتیاد و…) بروز اضطراب را تسریع میکند.
اضطراب و ترس، قبل از هر مسابقه، در اغلب بازیکنان وجود دارد. حذف آنها غیرواقع بینانه و حتا مضر میباشد. گفتهها و توصیههای پیش از بازی (توسط مربی و دیگر عوامل تیم) کـه بر برنده شدن بازیکن تاکید نماید، اضطراب او را تشدید میکند. اگر بازیکنان را راحت گذاشته تا بروند و خودشان باشند و هرچه میخواهند انجام دهند، بهتر از تاکیدها و اصرارهای بیجا بر برنده شدن و کسب مدال است، و از اضطراب آنان نیز میکاهد. ازاینرو نقش مربی در مهار اضطراب تعیین کننده است.
انواع اضطراب
۱- اضطرابِ صفتی: یک خصوصیت شخصیتی است و بخشی از الگوی رفتاری ورزشکار. فرد حتا در موقعیت های غیر تهدیدآمیز هم دچار اضطراب میگردد. مثال: ورزشکار نگران است مبادا در روز مسابقه مریض شود.
۲- اضطرابِ حالتی: هیجانی موقتی نسبت به موقعیتی که تهدید به حساب میآید، و بسته به شرایط محیط؛ تغییر میکند. مثال: بازیکن درآغاز بازی به خاطر جو پُرالتهاب سالن؛ مضطرب میشود، اما بعد از چند دقیقه این احساس افت میکند.
۳- اضطرابِ تطابقی: اختلال در تطابق یافتن با شرایط تازه. مثال: عضویت ورزشکار در تیم یا باشگاهی جدید.
۴- اضطرابِ وسواسی- جبری: جبر قرار گرفتن در موقعیتی خاص. مثال: نگرانی و اضطراب دایمی ورزشکار از صحنه مسابقه.
۵- اضطرابِ هراس عمومی: مثال: واهمه ورزشکار از حریفان قویتر.
۶- اضطرابِ رقابتی(ترکیب صفتی و حالتی): نگرانی مدام از مسابقه، چون ورزشکار رقابت را نوعی تهدید روانی به حساب می آورد، اضطراب او در هر مسابقه افزایش مییابد.
۷- اضطرابِ عدم تسلط بر شرایط:ناتوانی در مدیریت رفتار که به دو شکل بروز میکند:
حالتی- شناختی: شامل تشویش و نگرانی است.
حالتی- جسمانی: شامل انگیختگی جسمی است.
برخی ممکن است اضطرابِ حالتی جسمانی (بیولوژیک = زیستشناختی) زیادی داشته باشند، اما در همان حال آرام و هوشیار بوده؛ یعنی اضطراب حالتی- شناختیشان کم باشد (از نظر روانی خود را خونسرد نشان میدهند). نمیتوان نقش مربی در مهار اضطراب را نادیده گرفت.
شیوههای غلبه بر اضطراب:
تکنیکهای جسمی مانند آرام سازی بدن (مراقبه).
تکنیکهای روانشناختی مانند تصویرسازی ذهنی.
0 دیدگاه