کاراتهدو؛ از جزیره اوکیناوا در ژاپن به نام ریوکیو پا گرفته و در کل دنیا گسترش داده شد. این هنر در بخشهایی از هنرهای رزمی بومی از جزیره ریوکیو منشا گرفته که Te نام داشت (از لحاظ ادبی به معنای دست و اوکیناوایی میباشد) و با کمپوی چینی ترکیب شده بود. کاراتهدو یک هنر ضربی است که در آن از مشت زنی لگد زدن، ضربات زانو، آرنج و تکنیکهای دست باز مثل دست های- چاقو (حالت دست). دستهای- لاغر و نحیف یا نازک و حملات با انتهای کف دست، استفاده میشود.
در بعضی از سبکهای کاراتهدو گلاویز شدن، پرتاب کردن، قفل کردن، ضربات ناگهانی و حملات به نقاط مهم و حساس هم تدریس میشود. کسی که به تمرین فنون کاراتهدو میپردازد: کاراته کا نام میگیرد. کاراته از قلمرو ریوکیو گسترش داده شده و از لحاظ سیستماتیک در ژاپن بعد از تایشو آموزش داده میشد. این هنر در اوایل قرن بیستم طی تبادلات فرهنگی بین ژاپنیها و اهالی ریوکیو پدیدار شد. در سال ۱۹۲۲، مجموعه وزارتخانه ژاپنی از گیچین فوناکوشی به توکیو دعوت کرد تا به اجرای کاراته بپردازد.
در سال ۱۹۲۴، دانشگاه کیو اولین کلوپ دانشگاهی کاراتهدو را در ژاپن تاسیس کرد و تا سال ۱۹۳۲، اغلب دانشگاههای ژاپنی دارای کلوپ کاراته بودند. در این برهه زمانی طبقه بندی ارتشی ژاپنی، نام این ورزش از (دست چینی یا تانگ هند) هم معنی نام اوکیناوایی او بود) به (دستهای خالی) تغییر نام یافت، که هر دو برای نشان دادن این موضوع که ژاپنیها علاقمندند که این سبک مبارزه ژاپنی را گسترش دهند باعنوان کاراتهدو شناخته میشد. بعد از جنگ جهانی دوم، اوکیناوا به یک بخش مهم تحت تسلط ایالات متحده در آمد و کاراته در میان نظامیان معروف گشت.
فیلمهای رزمی که در سالهای دهه ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ ساخته میشد این ورزش را به معروفیت رسانه و نام انگلیسی کاراته به صورت یک هنر رزمی بوی برسر زبانها افتاد. مدارس کاراتهدو کم کم در سراسر جهان شروع به کار کردند و کسانی که علاقمند بودند یک هنر رزمی بیاموزند را به خود جذب کرد.
شیگوروایگامی، سرپرست و سازنده، شوتوکان دوجو، اشاره میکند که خارجیها کاراتهدو را تنها به عنوان راهی برای مبارزه دنبال میکنند، فیلمها و تلویزیونها کاراته را به صورت یک روش اسرارآمیز در کشتن یا مجروح ساختن تنها با یک مشت نشان میدادند، رسانهها هنر کاراتهدو را به صورت کاذب و دور از ماهیت حقیقی آن نشان میدادند. شوشین ناگامین میگوید: کاراته میتواند به عنوان یک مبارزه درونی یا کشمکش شخص یا یک ماراتون عمری در نظر گرفته شود که تنها در شخص و باتوجه به معیارهای شخصی به پیروزی میرسد همراه با تمرینات سخت و تلاشها خلاقیتهای شخص که لازمه این ورزش هستند.
برای بیشتر کسانی که به این ورزش میپردازند، کاراته یک تمرین فلسفی است. کاراتهدو، مفاهیم اخلاقی را آموزش میدهد و میتواند برای کسانی که آنرا دنبال میکنند اهمیت پرورش روح را یادآور شود. گیچین فوناکوشی (پدر کاراته مدرن)، کاراتهدوی خود را با مفهوم: راه زندگی من یا روش زندگی من، در انتقال طبیعت و آموزش کاراته حقیقی، بیان میکند. امروزه کاراته برای تکامل روح و فرد، به منظور و دلایل فرهنگی، دفاع شخصی، و یک ورزش آموزش داده و تمرین میشود.
در سال ۲۰۰۹، در ۱۲۱ مین IOC (کمیته بین المللی المپیک)، در رایگیری، کاراته رای لازم برای تبدیل شدن به ورزشی المپیکی را دریافت نکرد. Web Japan (با مدیریت اداره و وزارت امور خارجی ژاپن) اشاره میکند که حدود ۵۰ میلیون کاراتهکا در سراسر دنیا وجود دارد، درحالیکه WKF این عده را ۱۰۰ میلیون معرفی میکند.
کاراته به عنوان یک سیستم مبارزه متداول با نام te (نام اوکیناوایی) در میان ریوکیوییها در کلاسهای به چین کار خود را شروع کرد. بعد از به وجود آمدن تبادلات تجاری بین فینگ دیناستی از چین و کینگ ساتو از چوزان در سال ۱۳۷۲، بعضی از اشکال هنرهای رزمی چینی توسط کسانی که از چین آمده بودند به جزیره ریوکیو منتقل شد که عمدتا در ایالت فوجیان بود. یک گروه بزرگ از خانوادههای چینی در سال ۱۳۹۲ به هدف تبادل فرهنگ مهاجرت کردند، جایی که آنها مجموعه کومهمورا را تاسیس کردند و اطلاعات وسیع خود را در مورد هنرهای چینی و علوم منتقل نمودند که شامل هنرهای رزمی چینی هم میشد. مرکز سیاسی اوکیناوا به رهبری کینگ شوهان شی در ۱۴۲۹ و سیاست تحریم اسلحه در سال ۱۶۰۹ و اجبار اوکیناواییها در پیروزی از آن بعد از هجوم شیمازو، هم از جمله فاکتورهایی هستند که باعث گسترش تکنیکهای مبارزه بدون اسلحه در اوکیناوا شدند.
سبکهای رسمی کمی در مورد te در آن زمان وجود داشت، اما گذشته از آن مبارزاتی بودند که روشهای خاص خود را داشتند یکی از مثالهای حاضر مدرسه موتوبو ریو است که توسط خانواده موتوبو و با کمک شیکیچیاوها را دایر شد. سبکهای اولیه کاراتهدو باعنوانهای به ترتیب: شوریته، ناهاته و توماریته هستند که وجه تسمیه آنها شهرهایی است که از آنجا آمدهاند. هر محدوده و آموزگارانش کاتاهای منحصر به فرد و خاص خود را همراه با تکنیکها و مفاهیم خود داشتند که نسخه مخلی تی مربوط به آنها را مشخص میکرد.
اعضای سطح بالاتر اوکیناوایی به چین فرستاده شدند تا قوانین سیاسی و عملکردهای آنجا را فراگیرند. تلفیق کونگفوی چینی با هنرهای رزمی اوکیناوایی بعد از این تبادلات و ممنوعیت استفاده از سلاح اتفاق افتاد. کاراتهکاتای سنتی شباهت بسیاری به فرمهایی که در هنرهای رزمی فوجیان بود داشت، مثل پنج جد، و گانگرو کو آن (مشت سخت و آرام) بسیاری از اسلحههای اوکیناوایی مثل سای، توننا، و نانچیکو احتمالا مربوط به محدوده جنوب شرقی آسیا بودهاند.
ساکوکاوا کانگا (۱۷۸۲-۱۸۳۸) در زمینه مهارتهای مشتزنی و مبارزه (bo) در چین تمرین میکرد (طبق یک افسانه، و طبق تحقیقات کوسوکو بنیانگذار کوسانکو کاتا بوده است). در سال ۱۸۰۶ شروع به تدریس هنر مبارزه در شهری به نام شوری کرد که نام آنرا تودی ساکوگاوا به معنای ساکوکاوای دست چینی، گذاشت. این اولین منبع شناخته شدهای است که درباره هنر تودی بحث میکند. طی سالهای دهه ۱۸۲۰ از مهمترین شاگردان ساکوکاوا: ماتسومورا سوکون (۱۸۰۹- ۱۸۹۹) تلفیقی از te (مثل شوریته و توماریته) و شائولین (ورزش چینی) را در یک سبک خاص آموزش میداد. سبک ماتسومورا بعدها باعنوان سبک شورینریو شناخته شد.
0 دیدگاه