کانکو:
به معنی خیره شدن به آسمان است. از نظر لغتی، کان به معنای نگاه و کو یعنی آسمان. اولین حرکت کاتا حرکتی است که دستها در بالای سر قرار میگیرد و از میان آن شخص به آسمان نظر میافکند و بالا آمدن خورشید را مینگرد. اهمیتی ندارد با چه دشواریهایی رو در رو هستیم، و هر روز، روز تازهای است و کاینات منتظر است و هیچ اتفاقی و چیزی آنقدر سخت و دشوار نیست که بر حقیقت وجود اثر گذارد، باید آماده مبارزه با همه کژیها و سستیها باشیم و با اشکال گوناگون پلیدی، فیزیکی و متافیزیکی، مبارزه کنیم و تا غلبه بر آنان و در دست گرفتن سرشت زندگی از پای نشینم. با نگریستن به آسمان در روز و در شب و نیرو گرفتن از گسترهی بیانتهای هستیی، آفتاب و ستارگان، طلوع و غروب، عظمت را در قلب خویش نهادینه میسازیم و با جسم قدرتمند خود به جنگ شر و پلیدی میرویم. جز پیروزی راه دیگری بر ایمان متصوِر نیست. پس آنگاه که دچار ضعف شدی به آسمان بنگر تا بزرگی هستی را دریابی و به وجود بیکران خود باور بیاوری. کاتا تعامل بین تکنیکهای قوی و ضعیف، سرعت و سکون در ریتم و ضرب آهنگ را به خوبی بیان میکند.
کانکو از جمله قدرتمندترین، روحانیترین و منطقیترین کاتاهای سبکهای گوناگون کاراته است. کاتا نفسگیر، سرشار از ظرافت و دقت و لطافت، در عین زبری است. داچیها بلند، دفاعها سنگین و ضربات محکم هستند. کانکو یک کاتای شمالی (شوریته) است. این کاتا در قرن هجده میلادی ابداع گردیده و توسط استاد فوناکوشی به نام کانکو تبدیل شده است و در سبکهای وادوریو، کوشوکان شیتوریو، کوسوکان شوتوکان و کیوکوشین، کانکو نامیده میشود.
داستانهایی درباره این کاتا نقل شده است که کانکو را هنگام طلوع آفتاب بر فراز صخره یا تپهای بلند اجرا مینمودند و بالا آمدن دستها همزمان با درخشیدن خورشید بوده است. یعنی در قسمت آغازین کاتا از حالات ذن که سرشار از معنویت است، بهره میبردهاند. یکی دیگر از دلایل اهمیت این طولانیترین کاتا، اینست که استاد فوناکوشی برای معرفی کاراته در خارج از اوکیناوا، برای اولین بار لباس سفید آن را اجرا نمود (قبل از جنگ دوم جهانی). کاراتهکای که کانکو را اجرا میکند، باید بتواند مفهوم معنوی و ذاتی کاتا را در یابد. مشکلات قابل حل است، خورشید هر روز میدرخشد و طلوع میکند، بعد از هر باران دوباره میتابد. هیچ سختی و مشکلی به صورت نمادی وجود ندارد. تعصب و پیش داوری نابود کننده سیر طبیعی زندگی است. هر بار که خورشید بر آید نوید و امید شادیهای تازه و نو را میدهد. تنها باید در پی آنان رفت و یافتشان.
0 دیدگاه