فوناكوشی
«گیچین فوناكوشی» (۱۹۵۷-۱۸۶۷) در شهر «شوری» اوکیناوا در مرتبهی «شیزوکو» (بالاترین طبقه اجتماعی) به دنیا آمد. «گیچین» کودکی ضعیفالبنیه و غالبا مریض بود. پزشک به پدر و مادرش سفارش کرد که برای تقویت او از داروهای گیاهی استفاده کنند، همینطور از آموزش هنرهای رزمی تا او قوی بنیه شود. در جوانی «گیچین» زیر نظر «یاسوتسونه آزاتو» و «آنکوایتوسو» تعلیم دید («ایتوسو» مبتکر بونکای (روش بهکارگیری) کاتا و همچنین ابداع کنندهی برخی از کاتاهای جدید بود، که هنوز هم پایهی کیوکوشین و بعضی از سبکهای دیگر کاراته هستند. او پنج کاتای پینان را (در بعضی سبکها هینان مینامند- نام ژاپنی) براساس کاتاي «کوشانکو» ابداع کرد).
در سنین جوانی، «فوناكوشی» برای مدتی مربی مدرسه بود. همزمان او کاراته را به خارج از محدودهی «اوکیناوا» و تکنیکهای چینی، گسترش داد. «فوناکوشی» در دو سبک بسیار معروف هنرهای رزمی اوکیناوا مشغول به تمرین و آموزش شد؛ «شوریریو» و «شورینریو». در ۱۹۱۷ فوناکوشی به مرکز ژاپن «هوشنو» دعوت شد، جایی که چند سال بعد یعنی در ۱۹۲۱ برای اولین بار کاراته را با اجرای کاتای «کانکو» به نمایش گذاشت و خانوادهی سلطنتی ژاپن هم ناظر آن بودند. «فوناکوشی» در آن زمان تنها مربی بود که اجازه داشت کاراته را در خاک اصلی ژاپن آموزش دهد. سبکی که او تدریس میکرد «شورینریو» بود.
«فوناكوشی» اسامی اوکیناوایی یا چینی را با ژاپنی عوض کرد به عنوان مثال: «پینان» تبدیل شد به «هیان»، «نایهانچی» شد «تکی»، «وانشو» تبدیل شد به «امپی» و الی آخر (علت اين امر فشار دولت مردان ژاپني بر او بود. چون چين به عنوان يك كشور مستعمره در اشغال ژاپن بود و به اوكيناوا هم به ديدهی تحقير مينگريستند، ازاينرو به هيچ عنوان مطالب فرهنگي وابسته به اين سرزمينها برای ژاپنیها قابل پذيرش نبود و فوناكوشي و ديگر افراد دستاندركار بعد از ماهها شور و مشورت اسامي كاتاها را عوض كردند، همینطور نام جديد كاراته را بر اين روش رزمي به جای «تانگته» نهادند).
«فوناكوشی» معلم مدرسه بود و بعدازظهرها در «دوجو»ی تازه تأسیساش در «میشوجوکو» کاراته تدریس میکرد. مدتی بعد او «دوجو»ی دیگری در «میجیرو» راه انداخت (جایی که سی سال بعد شاگرد خلف او اویاما در ۱۹۵۳ دوجو افتتاح نمود). «فوناكوشی» اغلب برای سخنراني و یا نمایش کاراته به اطراف و اکناف ژاپن دعوت میشد، و مربی و دستیار ارشدش «هیرونوری اوتسوکا» (بنيانگذار «وادوریو»، که از سال ۱۹۲۲ شاگرد او بود) در بیشتر سفرها همراهیاش میکرد. در طی این سفرها «اوتسوکا»، «کیهون کومیته» را ابداع کرد و به آموزشهای کاراته افزود.
یکی دیگر از بهترین شاگردان «فوناكوشی» «یاشیرو کونیشی» بود، هنگامی که «فوناكوشی» توسط «جیگورو کانو» (بنيانگذار جودو مدرن) دعوت شد تا کاراته را در «اوکان» به اجرا گذارد، «یاشیرو کونیشی» او را همراهی میکرد، (آن زمان «اوکان» در «تومیساکا» واقع شده بود)، «فوناكوشی» از شانزده کاتایی که بلد بود دو کاتا اجرا کرد؛ کاتا «کوشوکان» (کوشانکو) و کاتای «نایهانچی». «جیگورو کانو» و دستیارانش تحتتأثیر قرار گرفتند. «فوناكوشی» و «کانو» تا پایان عمر دوستان نزدیک باقی ماندند و حتا با هم یک کاتا ابداع نمودند.
[…] همیشه جزو طرفداران کاراته بوده و خواهم بود (چون شاگرد فوناکوشی بودهام)، من صرفا نقاط قوت و ضعف کاراته و کمپو را […]