کاراته مناسبات آسانی دارد، پیچیده و درهم نیست، اصولی زیر بناست و روابط ساده ای این ضوابط را به هم پیوند میدهد. شاخص تشخیص صلاحیت، میزان وفاداری به قواعد است. حفظ چهار چوب های بنیادین و وفاداری صادقانه به اصول، رمز بقا و رشد روز افزون کاراته بوده است. فلسفه کاراته، به تقویت ویژگی های مثبت اخلاق انسان نظر دارد و خط سیر تعلیمات تربیتی آن فرد را به سمت خصلت های برتر (خیر) میکشاند و جلوه شر و بدی را در شخصیت انسان به چالش کشیده و از بین میبرد.
هنرجوی حرفه ای کاراته که قابلیت رزمی و توانایی ضربه خوردن و تحمل سختی طاقت فرسای تمرینات را دارد، ناخودآگاه از درد و زجر جسمی هراسی ندارد و این شجاعت او را جسور و نترس میکند. یک کاراته کا همانند یک سامورایی، احساس برتری رزمی دارد و عزم راسخ و اراده محکم و برخورد خالص و شجاعانه در ذات قدرت رزمی، حاصل از کیوکوشین، نهادینه و نهفته است.
دایره کیوکوشین بر سجایای اخلاقی و کرامت های انسانی در عین قدرت دور میزند. در دایره قدرت کیوکوشین همواره، ادب، احترام و گذشت شاخص های بارز مطرح بوده اند. در جای جای تعلیمات کیوکوشین کاراته، در تمام بخش ها و سطوح این سه رکن به چشم میخورند.
صلح طلبی و قدرت در ذات سامورایی وجود دارد. ضربالمثلی قدیمی میگوید: «فقط یک سامورایی، به میل خود صلح طلب است، بقیه، مجبور به صلح طلبی هستند». هنرجوی کیوکوشین نیز عین قدرت و جنگاوری و تناوری است، اما ادب و احترام و گذشت، سه ضلع مثلثی هستند که دایره قدرت او را احاطه کرده اند.
تمرینات و تعلیمات استاندارد کیوکوشین کاراته، به گونه ای پنهانی و فطری، هنرجو را به سوی مؤدب شدن پیش میبرد. هنگام مبارزه، کاراته کا یاد میگیرد به حریف خود بیش از اندازه ضربه نزند، به جسم، شجاعت و شهامتش احترام بگذارد، توهین آمیز و خشونت وار به او حمله نکند. کاراته کا نباید حرکاتی زشت و یا حمله ای خارج از ادب به حریف بنماید. همه ضربات او در چارچوب ادب و احترام به حریف، دور میزند. او هرگز به شأن و مرتبه حریف شجاع خود اسائه ادب و بی احترامی نمیکند. و حتی در صورت پیروز شدن، به حریف شکست خورده، تعظیم میکند و هرگز حریف پیروز به حریف بازنده و یا بر عکس توهین روا نمیدارد.
گذشت، یکی دیگر از صفات برتر هنرجوی کیوکوشین است، او از حق خود در برابر حریف میگذرد. آنجایی که میتواند حریف را از پا در آورد، مشت خود را در میانه راه نگه میدارد. حریفی را که احساس درد نماید و ضعف نشان دهد، تحقیر نمیکند و حرکات نخوت بار و متکبرانه در برابر حریف از خود نشان نمیدهد. اصل فلسفه مبارزه آزاد دو حریف در کیوکوشین کاراته بر انتقال دو سویه صفات برجسته انسانی قرار دارد. همه اینها طی مبارزه آزاد بین دو حریف که چشم در چشم هم دوخته اند، رد و بدل میشود. چشمان دو حریف پیوند نامریی بین دو روان و دو روح دلیر است. چشم ها را نباید از چشم حریف برگرفت. باید به روح هم رسوخ کنند و ارزش های برتر رزمی یکدیگر را به چالش بگیرند.
از این رو هنرجوی کیوکوشین کاراته در مرور دایم و تکرار همیشگی مبارزه، یاد میگیرد که در عین قدرتمندی و جنگاوری، به حریف احترام بگذارد، مؤدب باشد و گذشت کند. نقطه ضعف هایی همچون توهین، تحقیر، نیرنگ، تزویر و … سال به سال در روان هنرجو کم رنگتر میشود تا جایی که کاملا رنگ میبازد.
ادعایی بیمایه نیست که معرفت نفس، افتادگی، لطافت روح و سادگی رفتار، شاخص های گرانقدر و ارجمند هنرجوهای کاراته است.
0 دیدگاه