ورزش و تحرک کلیدی برای خُلق مثبت:
شاید بتوان افسردگی را بحران زندگی دانست که تاثیری مستقیم بر حافظه و امور روزمره انسان دارد. فعالیت ورزشی بیشتری انجام میدهند. ولی کسانی که دچار استرس، اضطراب یا افسردگی هستند؛ میل کمتری به ورزش دارند. برنامههایی که بر ایجاد آمادگی و انگیزه برای فعالیتهای ورزشی تمرکز دارند، نقش مهمی در تشویق افراد به ورزش دارد. در یکی از جالبترین تحقیقات کلینیکی مشخص شده که ورزش نه تنها در بهبود افسردگی بسیار موثر است، بلکه نقش شایانی در جلوگیری از بازگشت این بیماری دارد و با توقف انجام حرکات ورزشی، خطر بروز علایم اضطراب و افسردگی افزایش مییابد.
ورزش و فعالیتهای جسمانی نقش موثری بر بهداشت روان دارد و در محدودهاختلالات و مشکلات روانشناختی میتواند به عنوان یک روش موثر درمانی کاربرد داشته باشد (ورزش درمانی). با توجه به مضرات و عوارض جانبی استفاده از دارو و نیز کاهش وقت و هزینه، ورزش درمانی نسبت به برخی شیوههای روان درمانی اهمیت ویژهای دارد. ورزش نه تنها بر بهداشت روانی تاثیر مثبت دارد، بلکه بسیاری اوقات به عنوان نوعی درمان نیز در رابطه با اختلالات روانی (به ویژه طبِ رفتاری) مورد استفاده قرار میگیرد. کسانی که فعالیتهای جسمی و تمرینات ورزشی را انجام میدهند دارای حواس جمعتر، خستگی کمتر، نظم و انگیزه و اعتماد به نفس و بازدهی بیشتری میباشند.
آشکارا افراد پس از انجام فعالیتهای جسمانی و تمرینات ورزشی نوعی تجربه مثبت یا کیفیت بهتر در زندگی خود حس میکنند. این موارد تنها به ورزشکاران اختصاص ندارد، بلکه در مورد کسانی که گاهی ورزش میکنند نیز صادق است. انجام هر نوع ورزشی از روی برنامه، قابلیت غلبه بر افسردگی را افزایش میدهد. شاید بتوان گفت هرچه ورزش استقامتیتر باشد، نقش بیشتری در کاهش افسردگی ایفا میکند.
اثرات ضد استرس ورزش
انجام مرتب تمرینات ورزشی با شدت و ریتم مناسب (جلسات بی شمار و پی در پی با تنظیم مدت زمان، تعداد دفعات و…) باعث بالارفتن سطح آمادگی جسمانی، سازگاری قلب و عروق شده و نه تنها به طور خاص استرسهای «قلبی- عروقی» را کاهش میدهد، بلکه واکنشهای هیجانی و روانی فرد نسبت به استرس، به طور عام را نیز کم میکند. با کسب توانایی فیزیکی به وسیله تمرینات ورزشی این خودپنداری مثبت که: «من قوی هستم و در مقابل سختیها و مشکلات مقاوم شدهام»، در فرد قوت گرفته و از لحاظ روانی ورزشکار را در موقعیت خوبی برای مقابله با استرس قرار میدهد و واکنش فیزیولوژیک مثبتی نیز در پی خواهد داشت.
ظاهر جسمانی، که سازنده خودپنداره ورزشکار میباشد (درصورت مثبت بودن) او را در مقابل استرس و هیجانات کاذب و آسیبزا حمایت میکند (این مساله یکی از مهمترین روشهای پیشگیری از اضطراب است). به هنگام استرس، واکنشهای شیمیایی مختلفی در بدن رخ میدهد. بهواسطه این واکنشها؛ هورمونها مواد سمی و زاید زیادی ترشح میکنند که برآیند آنها منجر به تحریک سیستم «قلبی- عروقی» (بازخورد زیستی) و کاهش عملکرد دستگاه گوارش و در نهایت آمادگی متابولیسم (سوخت و ساز) بدن برای واکنش مناسب به عامل استرسزا میشود.
درصورت عدم تخلیه به موقع، مواد زاید تولید شده در خون پخش و موجب تضعیف سیستم ایمنی و مستعد شدن جسم برای ابتلا به بیماری میگردد. ورزش با فراهم ساختن امکان تخلیه یا سوخت و ساز مواد زاید (با قرار دادن بدن در وضعیت واکنش به استرس) به سلامت انسان کمک میکند. در بدن هورمونهایی وجود دارند که به آنها مخدرهای درونزا میگوییم (اندورفین) این هورمونها به هنگام ورزش، و تا بیست دقیقه پس از آن، افزایش چشمگیری پیدا میکنند و بهواسطه خاصیت ضد درد (آرامبخشی) و سرخوشی (یوفوریا)، سبب سرحالی و نشاط ورزشکار میشوند.
اندورفینها دستهای از هورمونها هستند که از نرونهای مغز ترشح میشوند و آثار شبه افیونی دارند (ضد درد و آرامبخشاند). مصرف الکل یا برخی از غذاهای محرک، موجب ترشح هورمونی به نام نالوکس شده که مانع اثربخشی اندورفین میباشد. تمرینات ورزشی، به ویژه ورزشهای سنگین (سیستم اسید لاکتیک) میزان اندورفین را در بدن بالا میبرد.
تاثیرات خُلقی مثبت حاصل از ورزش، بیشتر ناشی از ترشح اندورفینها است
ایجاد نظم در ترشح غدد درون ریز بدن، که اثرات مستقیمی بر خلق و خو و ایجاد تنش و بروز ناراحتیهای فیزیولوژیکی دارند، از دیگر مزایای تمرینات منظم ورزشی است. در زمینه بیماریهای روانی، بحث پیرامون انتقالدهندههای عصبی و عدم کارکرد صحیحشان (کاهش یا افزایش دوپامین و سروتونین و…) موضوعی انکارناپذیر است. یکی دیگر از تاثیرات مثبت ورزش؛ تنظیم میزان انتقالدهندههای عصبی در سلولهای عصبی و درنتیجه تعادل و توازن در کارکرد روانی شخص (کاهش نابهنجاریهای روانی) میباشد. ورزش نه تنها خُلق و خُوی افراد بد اخلاق را به مرور تغییر میدهد، بلکه افراد خوش اخلاق هم با فعالیت ورزشی روحیهشان بالاتر میرود. فقط لازم است که به فکر ورزش بود و ورزشی را انجام داد که لذتبخش باشد.
چه ورزشهایی مفیدند؟
ورزشهایی که ضربان قلب را خیلی بالا نبرند (هوازی). همینطور ورزشهایی که انجامشان مهارت چندانی نخواهد (غیرحرفهای)، چرا که شخص فرصت لذت از محیط یا همصحبتی با دوستان را بیشتر دارد. ورزشهای غیررقابتی در بهبود خُلق و خُو مفیدترند
0 دیدگاه