ایشین و زانشین :
«ایشین» عبارت است از تمرکز و جمع کردن تمام توجه و حواس بر روی جزییات کاری که درحال انجام آن هستیم. (مثل غذا خوردن- رانندگی – درس خواندن – باغبانی – ورزش یا هرکار دیگری) فکر و ذهن باید به طور کامل در مشغول به نکاتریز و صحت انجام آنها باشد. توجه و دقت به کوچکترین قسمتها، نظارت بر اجرا درست و در یک کلام تمرکز ذهن بر انجام صحیح کار.
بعد از این که توانستیم تمرکز را یاد بگیریم، وارد مرحله دوم میشویم که «زانشین» نام دارد (حضور در لحظه) هوشیاری کامل در هرلحظه. مکتب ذن اشاره به پیوند کاری جسم و ذهن و روان داشته که اگر این پیوند یکپارچه عمل نکند، سه گانه فوق از نیروی ضعیفی برخوردار خواهد بود. غفلت از لحظه حال باعث هجوم افکار اضافی و زائد و بیثمر به ذهن شده و تسلط مغز را بر روان دچار سستی میکند که خود مانعی بر سر راه انسجام لازم سه قوه برای هوشیاری است. یادگیری و تمرین ایشین و زانشین بسیار مهم است.
وضعیت فوق را از جنبه روانی «ماوراء تسلط» گویند یعنی شرایطی که فرد فاقد استحکام فکری و آرامش است، و اضطراب و تشویش و نگرانی و دیگر بنیانهای منفی روانی بسادگی قابل رشد در بستر مساعد ذهن او میباشند. روان چنین شخصی قادر به حفظ یکپارچگی و تناسب خود نیست، سادهتر بگوییم برای در اختیار داشتن استحکام روانی و آرامش و آسودگی خیال، نیاز به آمادگی و مهارت ذهنی است. این مهارت جز در سایه تمرین و تکرار و آموزش، کسب نمیشود.
«تصور شخصی» هالهای روشن و واضح گرد زندگی است که حس استمرار را معلوم میکند و میتواند همه چیز را با هم جمع کند (مثبت) یا کم کند (منفی) و خود را امتداد دهد. تصورات ما بیشتر جزییات لحظه موجود را نادیده میانگارد و تصاویر خیالی تازه میآفریند، وضوح و درایت خود را با سیر در گذشته و با پرواز به آینده زایل و یا راکد میکند. ولی انرژی ظهور هرلحظه، انرژی ذات زندگی ماست، ازدست دادن انرژی لحظهها، نادیده انگاری این نیروی وسیع (لحظهها) ما را به سمت ازدست دادن زندگی سوق میدهد؛ تردید و سردرگمی، خشم، پیش داوری، حس گناه، غم و بسیاری عناصر منفی دیگر را در دل ما میکارد.
باید تلاش کنیم، یاد بگیریم در هر لحظه ناب زندگی حضور پیدا نماییم. «زانشین» (مرحله دوم ذن) ما را دراین راه یاری میدهد. «زانشین» به ما در انجام کامل هرکاری كمك ميكند. مغز و روان را پیوسته در آمادگی کامل نگاه میدارد. مثل آینه که نور را دو برابر منعکس میکند، «زانشین» توانایی روحی ما را در انعکاس لحظههای جاری زندگی افزایش میدهد.
هرگز نمیتوان به عقب بازگشت و از سقوط لیوان آبی جلوگیری کرد. یا حرف اشتباهی که زدهایم را تصحیح کنیم. تنها و تنها حضور در لحظه و هوشیاری و آگاهی محض است که میتواند ما را به سوی واکنش مناسب و رفتار درست، یا کلام صحیح رهنمون سازد، و این کاری است که «زانشین» به ما میآموزد.
باسلام خدمت رنشي طباباطبايي
من يه كيوكوشين كار هستم و خيلي خيلي از مطالب اين سايت استفاده كردم به خصوص كه شما توجه زيادي به مهارت هاي ذهن دارين چيزي كه توش مشكل داشتم
اميدوارم به فعاليتتون ادامه بدين و اطلاعاتتون رو در اختيار ما قرار بدين.
اوس
بسیار خوشحالم که مطالب مورد پسند شما واقع شده است