کاراته ایتوسو
«ریوکیو توده جوتسو» (بعدها با نام ریوکیو یا کمپوی تودی جوتسو نیز خوانده شد). با وجود جلب توجه رهبران ارتش ژاپن به اين هنر رزمي، اما به علت زمان طولانی يادگيري و به خاطر مبارزه واقعی نفر با نفر، در زمان جنگ یا در مقابل شورشیان، ارتش براي آموزش آن به پرسنل نظامي موافقت نكرد.
در ۱۸۹۲ کمیسیون آموزش مدارس «اوکیناوا» «اوگاوا شین تارو» از استاد «شورین ریو» «ایتوسو» دعوت کرد تا در یک جلسه مربوط به مسوولان مدارس شرکت کند و کاراته را به نمایش گذارد. این واقعه در حقیقت اولین گام به سمت کاراته امروزی بود. وزارتخانه مربوطه ارزش فیزیکی و روانی آموزش و تمرین «کاراتهدو» را درک کرد: رژیم غذایی، تمرین جسمی و مراتب روحانی و روانی ارتباط مهمی با پیشرفت هر شخصی دارد که کاراته آن را قابل دستیابی میکند. از آن زمان بنا شد که کاراته در آموزشهای تربیت بدنی دبیرستانهای عمومی «اوکیناوا» و آموزشگاه افسری گنجانده گردد. «ایتوسو» اجرای این طرح آموزشی در دبیرستانهای اوکیناوا را بر عهده گرفت (کاراته ایتوسو).
به خاطر کهولت سن بار اصلی آموزش کاراته ایتوسو توسط دستیارانش «کنتسو یابو» و «چومو هاناشیرو» صورت میگرفت (هر دو نفر استاد سبک «شورینریو» بودند). «ایتوسو» کوتاه قد اما قوی هیکل بود و شخصیتی گرم و صمیمی داشت». او در سال ۱۹۱۶ و در ۸۴ سالگی درگذشت. سری کاتاهای «پینان»، توسط «ایتوسو» به منظور استفاده در مدارس «اوکیناوا» ابداع شدند. بسیاری از تکنیکهای مضر و خطرناک (فنون کُشتن و غیره) جهت هماهنگ کردن کاراته قدیمی و تدریس به نوجوانان از کاراته ایتوسو حذف گردیدند. درحقیقت «ایتوسو» کاراته را در قالب تربیت بدنی تعریف کرد، و باعث ایجاد یک تغییر اساسی در هنرهای رزمی گردید. او فرم جدیدی از «کاراته دو» را بنیان نهاد (همانطور که میدانید هنوز نامش کاراته نبود).
«زمانی که کاراته ایتوسو بنیان نهاده شد، هیچ «ریویی» (سبک) وجود نداشت. او یک شکل گروهی و جمعی از کاراته ایتوسو را پی ریزی نمود، طوریکه عدم وجود ریو امری عادی به نظر میرسید». این موضوع به تحقیق و تفحص بیشتری نیاز دارد. ظاهرا «ایتوسو» درحالیکه سعی داشت کاراته را گسترش دهد، ماهیت متمایز «شوریته» را نیز حفظ میکرد. «ایتوسو» سالها، مشغول جمع آوری، بازسازی و استاندارد نمودن کاتاها بود و به وضوح برای انجام این کار استعدادی خدادادی داشته است. او از خود بیست و پنج کاتا به جا گذارد).
ولی «ایتوسوی» کهنسال مخالفی سرسخت پیدا کرد، جوانی به نام «چوکی موتوبو». «موتوبو» که به خاطر شکست یک قهرمان بوکس روسی در خارج از اوکیناوا هم شهرتی پیدا کرده بود، به شدت با افکار و ابتکار «ایتوسو» در تعدیل کاراته و ابداع کاراته ایتوسو به مخالفت برخاست. با این وصف جوانانی همچون: «چوتوکوکیان»، «آنکیچی آراکاکی»، «یابو»، «فوناکوشی» و… که موافق «ایتوسو» بودند، به جزایر و شهرها و روستاها و گوشه و کنار مجمع الجزایر «ریوکیو» مسافرت کردند و با نمایش کاتاها، کاراته ایتوسو را به اهالی و مردم معرفی نمودند. آنان تا آنجایی که توانسته بودند کاتاها را از استادان کهنسال مثل: «هیگاشیانو» و «ایتوسو» یاد گرفتند.
دراصل به خاطر یادگیری تعداد زیادی از کاتاهای سنتی توسط افراد جوان که بعدها هر یک بنیانگذار سبکی نوین شدند، نگرانی نابود شدن و حذف کاتاها، به واسطه عدم تمرین و یادگیری و محدود بودن هنرجو، از بین رفت. به همین دلیل است که امروزه در سبکهای مختلف کاراته تعداد زیادی کاتا وجود دارد. (شوتوکان ۲۶، کیوکوشین ۲۵ و شیتوریو بیش از ۵۰ کاتا).
در گذشته کاتا را عین کاراته میدانستند، چونکه همه مفهوم دفاع شخصی از کاتاها بر میخواست. روش سنتی؛ تمرکز بر تمرین یک کاتا طی سالها و تکرار «کیهون»های خاص و تکنیکهای پایه کاتا با «ماکی وارای» (وسیله چوبی برای تقویت مشت که به آن ضربه میزنند) تا رسیدن به درک و فهم هر حرکت در کاتا از جمله توان تفسیر و توصیف «بونکای» (مفهوم واقعی، حرکات در هر کاتا) و درکل راههای اصلی مقابله با مهاجمان و حفظ جان و دفاع شخصی بود.
«چوکی موتوبو» درکتاب خود به نام «اوکیناوا کمپو» از سبکهای مختلف کاراته «اوکیناوا» از جمله سبک «کوشانکو» سبک «پاسای»، سبک «نایفانچی»و… نام میبرد. او سبکهای «شیتوریو»، «شوتوکان»، «گوجوریو» و… را سبک نمیداند، بلکه کاتاها را صرفا به عنوان سبکهای مبارزه و جنگ و دفاع معرفی میکند.
اگر هر کاتا را روشی جنگی، یا دفاع شخصی بدانیم در این صورت یادگیری صحیح و اصولی تنها یک کاتا و تمرین آن برای سالها از منظر مبارزه و نبرد کافی است. ازاینرو شاید یادگیری ۲۶ کاتا یا بیشتر غیرعادی و مسخره باشد: مثل اینکه یک سرباز ۲۶ اسلحه همراه خود داشته باشد. برای سرباز مسلح و… تنها یک یا حداکثر دو سلاح کافی است.
تکنیکهایی که در کاتاهای مختلف مشابه به نظر میرسند در اصل مفهوم و معنی یکسانی ندارند چون هر کاتا روش مبارزهای متفاوتی است. هرکدام از کاتاها در زمان و مکان خاصی ابداع شدهاند و ارتباط فنی با یکدیگر ندارند. از جهتهای مختلف دامنه یک کوه میتوان بالا رفت، ولی هدف رسیدن به قله است (بونکای). هدف کاتا هم دفاع شخصی است. هرکاتا با روش مخصوص خود قصد انجام اینکار را دارد.
شاید بتوان (سیسان) «هانگتسو» را به عنوان قدیمیترین کاتا نامید، البته بنا به فرضیهای، این کاتا در بیشتر سبکهای کاراته وجود دارد. «چوتوکوکیان» کاتای «سیسان» را از «بوشی ماتسومورا» آموخت و «میاگی» «سیسان» و «سان چین» را از «هیگاشیانو» یاد گرفت. کاتاهای «سان چین» و «سی سان» جزو آموزشهای پایه بسیاری از سبکهای باستانی «چوانفا» روش (ببر، مرغ ماهیخوار، مشت راهب، مشت اژدها، راه شیر، راه سگ و …) در استان «فوکین» چین بودهاند.
شاید بتوان گفت این فرمها (سانچین و سیسان) در «اوکیناوا» همچون چین به عنوان اصول پایه استفاده میشدهاند. با مطالعه دقیق سیر تحولات کاتاها به نظر میرسد که بعضی از کاتاها را میتوان مقدمه بعضی دیگر دانست به عنوان مثال: سان چین (سه قدم) پیش درآمد «سی سان» است. برخی از کاتاها مطلقا در چین نبوده و مستقلا در اوکیناوا شکل گرفتهاند؛ کاتاهایی مثل «کوشانکو»، «چینتو» و «اونسو» .
این سه کاتا بنا به دلایل و مدارک تاریخی، کاتاهای قدیمی و تاریخی محسوب میشوند. البته کاتاهای فوق بی ارتباط با سرزمین چین نمیباشند، شاید استادان صرفا بخشی از کاتاها را آموزش دادهاند و یا افراد اوکیناوایی فقط تعدادی فنون یاد گرفته از استاد اصلی را در کاتا به کار برده و نام دیگری بر آن نهاده و… دلایل دیگری که هرکدام از آنها میتواند منشا سوالات زیادی باشند.
آنچه مسلم است ریشه کاتاهای کاراته در چین و اکثرا استان «فوکین» قرار دارد که یا توسط افراد اوکیناوایی که به چین سفر کرده بودند یا به واسطه حضور چینیها در اوکیناوا وارد شد. در هر صورت کاتاها به عنوان هسته و بستههای حافظ اطلاعات برای نسلهای امروزی به جای ماندند.
0 دیدگاه