روش یادگیری کاتا
حرکت پاها و چرخشها را بياموزيد.
حرکت دستها را ياد بگيريد.
حرکات پاها و دستها را تواماٌ ياد بگيريد.
بتدريج روشهاي تنفس (دم و بازدم) تمرکزها را در هر قسمت کاتا بياموزید. کاتا را تکميل و به حد کمال برسانيد.موقع کياي را ياد بگيريد.
در هر با ر تمرين حد اقل سه بار پشت سر هم يک کاتا را اجرا کنيد.
بعد از يادگيري يک کاتا به چند روش ميتوان روي آن کاتا تمرين کرد.
۱- کاتا را بدون تکنيکهاي دست فقط حرکتهاي پا و داچي ها را انجام دهید.
۲- بدون حرکت در حالت ايستاده فقط تکنيکهاي دست را اجرا کنيد.
۳- کاتا را با چشم بسته و دقت کامل اجرا کنيد.
۴- چشمها را ببنديد و کاتا را در ذهن خود اجرا کنيد.
۵- کاتا را به صورت قرينه اجرا کنيد.
۶- کاتا را از آخر به اول اجرا کنيد.
۷- کاتا را با سرعت بسيار کم مانند فيلمي که کند نمايش مي دهند اجرا کنيد ولي کامل و دقيق و اصولي (اسلو موشن)
در صورتي که به شکل فوق تمرين مي کنيد يک در ميان يک بار کاتا را کامل اجرا کنيد.
در کليه حالات کاتا سعي کنيد روي حرکتها و زاويه ها و تکنيکها فکر کنيد .تلاش کنيد پي به مقصود و منظور هر فن (به اصطلاح بونکاي آن) ببريد.استقرار صحيح داچي ها جهت ها و ديد را موشکافانه برسي کرده و تجزيه تحليل کنيد.عيوب خود را به اين طريق ميتوانيد برطرف کنيد. جلوي آينه کاتا اجرا کنيد تا بهتر و کاملتر بتوانيد نقص هاي خود را بررسي کنيد. از يک دوست خواهش کنيد تا کاتاي شما را ببينيد و نظر دهيد. هنگام اجراي يک تکنيک تصور کنيد که آنرا در عالم واقع روي بدن يک حريف حقيقي انجام ميدهيد.
کاراته به ترتيب عبارت است از : ۱- کيهان ۲- کاتا ۳- کميته .يعني مقدمه کاتا کيهان است و مقدمه کميته کاتا در واقع اگر کيهان خوب تمرين کنيد کاتاي خوب خواهيد زد و اگر کاتا را خوب اجرا کنيد قادر به انجام کوميته عالي خواهيد بود. کاتا بايد حس شود و کم کم با گذشت زمان توسط ادراک يک کاراته کا جذب شود. استادان کاراته هيچ گاه سعي نداشتند با يک مشت کلمات کسي را وادار به درک و احساس چيزي کنند. بلکه همواره تلاش مي کردند تا تماشاگران خود را در يک شرایط عملي و ملموس و با ايجاد انگيزه رواني آماده پذيرش مطالب کنند.
سبک هاي گوناگون، کاتا هاي مختلفي دارند اين نکته را نيز بايد توجه داشت که يک سلسله حرکات و تکنيک هاي ويژه و مشخص زماني کاتا ناميده ميشود که بتوانند حالت رواني و فکري خاصي را در کاراته کا پديد آورند و يک هدف و منظور را دنبال کنند. به هرحال چون آموزش کاتا مستلزم دقت و صرف وقت زيادي است از اينرو مربيان و استادان فن بايستي نسبت به يادگيري و مطالعه جزئيات آن زحمت فراواني را متحمل شوند تا بتوانند به خوبي از عهده تعليم کاتا بر آيند .هر کاتا با کاتاي ديگر موارد زيادي اختلاف و مشابهت دارند. يعني در مجموع مفهوم هر کاتا با ديگري متفاوت است همانگونه که اسم هر کاتا و معني آن نمايانگر اين تفاوت ميباشند معمولا اساتيد بزرگ علاوه بر يادگيري کاتا هاي گوناگون در يک يا دو کاتا تجربه و مهارت فوق العاده اي پيدا ميکنند که همين امر موجب مي شود در هنگام اجراي آن کاتا که شخصاٌ علاقمند هستند به زيبائي شگرفي دست پيدا کنند.
البته با وجود تفاوتهاي عنوان شده همه کاتاها در چند چيز مشترک هستند.
۱- مراسم آغازين کاتا
۲- اجراي دقيق کاتا.
۳- مراسم پاياني کاتا.
۱- در هنگام شروع کاتا بابستن چشمها و جمع کردن دستها و پاها در چند ثانيه به حالت تمرکز فرو ميروند و سعي مي کنند ارتباط خود را با دنياي پيرامون قطع نمايند.يعني همه حواس مغزي خود را متوجه اجراي کاتا کنند. بعد از آن با بازکردن چشمها و اعلام اسم کاتا با صدائي بلند حرکت ايبوکي را که هم جنبه نمايش و حالت رزم و قدرت نمايي در مقابل حريف دارد و هم جنبه قدرت گيري و تنفس کامل دارد را اجرا مي کنند.
۲- پس از يکي دو ثانيه خيلي جدي و با همه قدرت شروع به اجراي کاتا ميکنند.هر دفاع و ضربه را بايستي با يک ضرب آهنگ و سرعت مشخصي که ماهيت آن تکنيک را بيان ميکند اجرا کند.که هر تکنيک با تکنيک ديگر دراين مورد ممکن است تفاوت کند.
چرخش داچي ها بايستي کامل و به شکل واقعي آن اجرا شوند.داچي هرگز نبايد به صورت ناقص و نيمه انجام گيرد. استفاده صحيح ازحرکت باسن و پرتاب ضربات پا و دست به کمک کمر و باسن، اخم نداشتن در صورت و عدم تغيير عضلات يعني ميميک چهره .هيچ نوع هيجان يا تنس روحي را کاراته کانبايد با صورت خود القاء کند. در موارد مشخص شده کاتا فرياد کياي بايد به موقع ان اجرا شود. ريتم کاتا بايد متاوت باشد يعني در جايي حتمأ بايد سريع و تند حرکت کرد . در جايي ديگر با بستي آرام و متين بدون هيچ عجله اي به اجراي تکنيک پرداخت.
۳-اجراي حرکت بازگشت به حالت اوليه در حالي که نگاه کاراتری و در جهت آخرين تکنيکش قرار دارد. پاها منتاسب با هم جمع گرديده در حالت موسوبي اداي احترام به روي فودو داچي مي ايستد.اکثر کاتاها از همان نقطه اي که شروع مي شوند در همان نقطه نيز تمام ميشوند . نکته ديگري که يادآوري ان لازم به نظر مي رسد و در بالا به ان تا حدي اشاره شده اين است که کاتارو در حين اجراي يک کاتا بايستي بتواند روحيه اعتماد به نفس، صلابت و استواري راازخود به نمايش بگذاريد. يعني همانگونه که گفته شد نبايد کاتارو چهره اش را در هم، عبوس و هيجان زده نشان دهد بلکه بايد صلابت، اعتماد به نفس، هماهنگي و دقت بسيار زيادي از مجموع حرکتها و نگاهش نمايان باشد. يعني بيننده بدون اينکه ذره اي خشونت و سبعت در کاتارو مشاهده کند بايستي براحتي بتواند مفهوم عظمت و بزرگي را از نماي کلي يک کاتا برگيرد.
ديگر اينکه لباس ( گي ) کاتارو بايد تمير و آراسته باشد.نماي ظاهري سر و صورتش مرتب باشد. راه رفتنش متين و متوازن باشد. با ياد گرفتن کاراته شاگردان اين هنر، قدم در راهي مي گذارند که بزرگترين استادان اين راه را طي نموده اند. اگر کاراته با روح صحيح خود يعني با اعتماد و فروتني اجرا شود شاگردان اين هنر، معنايي را که در زبان کاتا نهفته است لمس خواهند کرد.
[…] ویران و نابود کردن هم هست این دو کاتا، گیگ سای دای و گیگ سای شو، در پوششی از حرکات سیال و نرم، قدرت را در اختیار ما […]
[…] یا مصالحه فرصتطلبانه برای منافع شخصی است. در مفهوم کاتا، یعنی مبارزه برای حفظ پاکی و خلوص، یانتسو، جلوهای […]